(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Op zoek naar oplossingen over Omgevingswet?

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. De grootste wetswijziging in de Nederlandse geschiedenis. En daar krijgt u mee te maken. Bent u er klaar voor? KWA helpt u met onder andere de Omgevingswetcheck.

Coördinator content Makeonline

Hannah Meijer
Milieu en omgeving

Ieder bedrijf beïnvloedt gewild of ongewild de leefomgeving van mensen, flora en fauna. Wij helpen u deze effecten tot ...

Cursus Omgevingswet

Al het omgevingsrecht in één Omgevingswet. Wat betekent dat voor u? 

Schrijf u in

Vergunningen en milieu

Mieke Lucas
Geluid

In ons dichtbevolkte land is de afstand tussen de industrie en de woonomgeving klein en vormt industrielawaai een steeds...

KWA Omgevingswetcheck

De Omgevingswet voor u. Maar dan wél duidelijk

De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. De grootste wetswijziging in de Nederlandse geschiedenis. En daar krijgt u mee te maken. Bent u er klaar voor?

Uw inrichting verdwijnt. Voor alle duidelijkheid: uw bedrijf verdwijnt niet, maar het begrip inrichting verdwijnt onder de Omgevingswet. Daarvoor in de plaats hebben we het over milieubelastende activiteiten (MBA’s). Het stelsel van wet- en regelgeving, zoals we dat nu kennen onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, het Activiteitenbesluit milieubeheer en nog zo’n 25 wetten, 120 besluiten en 75 regelingen op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening, komt te vervallen. Het nieuwe stelsel bestaat uit 1 Omgevingswet, 4 onderliggende besluiten en één Omgevingsregeling.

Dat u er iets mee moet, is zeker. Wat verandert er voor uw bedrijf? Hoe krijgt u er grip op?

Wat móet u weten?

  • Het onderliggende stelsel van milieuwetgeving verandert ingrijpend. Uw bedrijf wordt niet meer gezien als 1 inrichting, maar als een verzameling milieubelastende activiteiten (MBA’s).
  • Heeft u nu te maken met een omgevingsvergunning en/of een meldingsplicht? Dan kan dit veranderen onder de Omgevingswet.
  • Lokale regels en afwegingen over thema’s zoals geluid, geur en bouwen gaan een grote rol spelen, inclusief tijdelijke overgangsregeling ('bruidsschat').
  • Het streven van de Rijksoverheid om de regelgeving beleidsneutraal om te zetten, dus zonder inhoudelijke veranderingen, lijkt niet te worden waargemaakt. Dit kan invloed hebben op uw bedrijfssituatie.
  • Het eenvoudig vertalen van uw huidige pakket aan voorschriften naar de nieuwe situatie is niet altijd mogelijk. Het moet voor uw specifieke situatie worden uitgezocht.

Kijk ook op onze Makeonline website. 

 

Cursus Omgevingswet

Wilt u meer weten over de Omgevingswet? Specifiek voor het bedrijfsleven geven wij (online) training over het nieuwe stelsel. Deze cursus organiseren we dit jaar nog een aantal keer. Wilt u weten wanneer? Bekijk dan onze bijeenkomstenpagina.

Omgevingswetcheck: inzicht in de gevolgen voor uw bedrijf

Wilt u een succesvolle overgang naar de nieuwe Omgevingswet? Dan is de KWA Omgevingswetcheck onmisbaar!

Wilt u aan de slag gaan? Weet u niet waar te beginnen? Neem contact met ons op via omgevingswet@kwa.nl. Met KWA staat u niet alleen.