15-07-2025

Vergunningverlening stokt door stikstofregels

Dit belemmert industriële groei, verduurzaming en technologische ontwikkeling.

Het uitbreiden van uw productielocatie of starten van een nieuwe vestiging is complexer dan ooit. Vanaf eind 2024 geldt door een uitspraak over intern salderen een vergunningplicht, zelfs bij verminderde stikstofdepositie. Dit betekent dat ook duurzame projecten die helpen emissies te verminderen nu onder de vergunningplicht vallen.

Bovendien hebben diverse provincies een vergunningstop ingesteld voor natuurvergunningen. Aanvragen voor natuurvergunningen worden niet in behandeling genomen en gebruik van afgegeven bouw- en milieuvergunningen is mogelijk niet toegestaan  omdat er geen natuurvergunning is. Deze verruimde vergunningplicht en moeizame vergunningverlening belemmeren industriële groei, verduurzaming en technologische ontwikkeling.

Zijn er nog mogelijkheden binnen de huidige regelgeving?

KWA krijgt regelmatig de vraag wat nog wel vergunningvrij kan en of vergunningverlening toch nog mogelijk is. Vergunningvrij kan er helaas niet veel, de grens van 0,00 stikstof mol/ha/jaar (eis vanuit wetgeving) is heel snel bereikt. Voor bouwactiviteiten is nog een en ander mogelijk als er elektrisch wordt gewerkt (dus zonder stikstofuitstoot) of het project op voldoende afstand ligt van Natura 2000-gebieden.

Volledige elektrificatie

Voor de bouwfase zijn er mogelijkheden, maar voor de gebruiksfase is dit lastiger. Ligt een bedrijf op 2 kilometer afstand van een Natura 2000-gebied dan leidt een emissie van 100 kg NOx/jaar al tot vergunningplicht. En ook op een relatief grote afstand van 10 kilometer is niet meer dan zo’n 700 kg NOx vergunningvrij mogelijk. Voor industriële bedrijven komen emissievrachten van deze ordergrootte feitelijk neer op nagenoeg volledige elektrificatie van het productieproces. Maar dan volgt vaak het volgende knelpunt: netcongestie. Door een overvol stroomnet is een (zwaardere) aansluiting bijna niet meer mogelijk.

Overgroot deel bedrijven vergunningplichtig

De realiteit is dat het overgrote deel van de bedrijven in Nederland vergunningplichtig is sinds de Raad van State uitspraak van eind 2024. Voor alle stikstofrelevante wijzigingen moeten deze bedrijven een vergunning aanvragen, ook voor wijzigingen met een positief effect waarbij in de toekomst minder stikstof wordt uitgestoten dan voorheen. Een toename van stikstofemissie is nagenoeg niet vergunbaar.

Maar ook voor wijzigingen met een positief effect is het vergunningtraject zeer moeizaam, of überhaupt niet mogelijk vanwege een vergunningstop. Positieve ontwikkelingen zoals vervangen van verouderde procesinstallaties en het plaatsen van emissiereducerende technieken staan hierdoor on-hold.

Wat kan KWA voor u betekenen

Afhankelijk van uw plannen, bedrijfssituatie en afstand tot Natura 2000-gebieden kunnen we onderzoeken wat er mogelijk is binnen de grenswaarde van 0,00 mol/ha/jaar stikstof. Door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar elektrificatie van productieprocessen of het inzetten van koude-warmte-integratie om  de inzet van aardgasgestookte installaties te reduceren. Dit heeft impact op de stikstofuitstoot.

In sommige gevallen is bodemenergie ook een geschikte oplossing. Daarnaast denken we graag met u mee hoe u slim kunt omgaan met netcongestie, zodat elektrificatie kan doorgaan. De subsidiemogelijkheden hiervoor kunnen we voor u uitzoeken. We ondersteunen u als er een vergunning nodig is.

Komt er meer duidelijkheid? 

Verder houden we de ontwikkelingen in de gaten. Zo heeft provincie Gelderland onlangs als eerste provincie een beleid voor intern salderen opgesteld. Of meer provincies volgen en welke beleidskeuzes zij zullen maken is nog afwachten. We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt en houden u op de hoogte. Neem bij vragen contact met ons op.

Bekijk ook:
Webinar: SBTi CO2-reductiedoelstellingen

Waarom wil je dit en hoe doe je dat?

Geschreven door
Monique Oostvogels
Milieu en vergunningen

Tel.: 0334221350

E-mail: mo@kwa.nl

Rob Trenning
Geluid en lucht

Tel.: 0334221375

E-mail: rtr@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Stikstofdepositie en natuurbescherming

KWA doet onderzoek naar stikstofdepositie binnen uw bedrijf. Dat onderzoek heeft u nodig bij bijvoorbeeld uitbreiding. D...