Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
Gasgestookte ketel wordt vervangen door E-boiler.
25-07-2019
Het is een ambitieuze doelstelling: 49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Dit staat in het Klimaatakkoord wat is gepresenteerd door het kabinet op 28 juni. De visie van het kabinet voor de industrie is mooi: een bloeiende, circulaire en mondiaal toonaangevende industrie, waar de uitstoot van broeikasgassen nagenoeg nul is. Wat betekent dat voor u?
Ook de gebouwde omgeving staat volgens het Klimaatakkoord aan de vooravond van een duurzame transformatie. Ten opzichte van het ontwerp-Klimaatakkoord was bijstelling nodig om het doel te halen en meer draagvlak te krijgen.
In dit uitgebreide artikel hebben wij het Klimaatakkoord geanalyseerd op kansen en knelpunten voor zowel de industrie als de utiliteitssector. In beide sectoren zitten veel klanten van KWA. We praten u bij.
Hoewel het Klimaatakkoord op veel details nog moet worden uitgewerkt, blijkt nu al dat het voor de industrie verstrekkende gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld door de nationale CO2-heffing vanaf 2021 voor ETS-deelnemers, kunnen terugverdientijden van CO2-reductieprojecten maar liefst halveren naarmate de heffing oploopt naar €125 tot €150.
Gebouweigenaren krijgen nu al te maken met strengere eisen, zoals de BENG-eisen voor nieuwe gebouwen, de label-C verplichting voor kantoren, het rapporteren van erkende energiebesparende maatregelen en de energieauditplicht.
Op korte termijn lijken onderstaande reeds bestaande verplichtingen de basis te vormen voor de doelstelling van 50% reductie in 2030.
• Label C verplichting voor kantoren in 2023
• Erkende maatregelen energiebesparing voor bedrijven
• Energieauditplicht voor grote bedrijven
Op basis van het Klimaatakkoord verandert er op korte termijn voor de meeste bedrijven dus wel het één en ander, maar niet veel. Het lijkt er echter op dat het gat tussen de opgave voor 2050 en de huidige koers aanzienlijk is. Er wordt veel aan de markt zelf over gelaten. Werkt dit niet, dan volgt in 2025 een aanscherping.
Geadviseerd wordt om niet alleen op bestaande en nieuwe wet- en regelgeving te blijven steken, maar proactief in actie te komen. Gebruik daarbij vooral de natuurlijke momenten en laat geen kansen voorbij gaan. Reductie van CO2 vindt niet plaats door het schrijven van plannen, het labelen van gebouwen of het invullen van lijstjes, maar door het reduceren van de energievraag en het duurzaam opwekken van energie. Wacht dus niet af maar kom zelf in actie, dat voorkomt handremscenario’s na 2025.
Hulp nodig? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem vooral contact op bij vragen.
Gasgestookte ketel wordt vervangen door E-boiler.
Energieprestaties in uw bedrijf op een systematische wijze leren beheersen en verbeteren.
18-07-2019
Er is momenteel veel te doen rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het komt erop neer dat het ...
Grote bedrijven zijn sinds 5 december 2015 verplicht gesteld om vierjaarlijks een energieaudit uit te laten voeren. Per ...