(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

22-10-2018

Snel verduurzamen is van levensbelang - artikel 1

Ad van Bokhoven schrijft iedere maand een artikel over duurzame technieken en de energietransitie.

We kijken terug op één van de droogste zomers sinds de start van de neerslagmetingen in 1705. Keer op keer worden de bestaande klimaatrecords verpulverd.

Wanneer ik de nieuwsberichten van de afgelopen maanden er op na sla, zijn er alleen deze zomer in Nederland al tal van negatieve gevolgen:

  • Is er twee keer sprake geweest van een landelijke hittegolf. Dit gebeurde slechts twee keer eerder, in 1941 en in 2006.
  • Is het Nationaal hitteplan twee keer van kracht geworden.
  • Dringt het zoute zeewater steeds verder het land in, met verzilting van de bodem tot gevolg.
  • Heeft de Rijn de laagste waterstand in de zomer ooit gemeten bereikt.
  • Ondervindt de natuur onomkeerbare schade, doordat historisch waardevolle bomen sterven, diverse beken droogstaan en massale vissterfte optreedt.
  • Lijden de gehele agrarische sector en de binnenscheepvaart grote economische schade.
  • En is de gemeten uv-straling in de maanden juni en juli nog nooit zo hoog geweest, waardoor de kans op huidkanker sterk toeneemt.


En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van negatieve gevolgen door de opwarming van de aarde. Eén ding is mij inmiddels duidelijk. Het moet anders, drastisch anders. En zo snel mogelijk! Doen we dit niet, dan zal moeder aarde steeds vaker en steeds intenser terugslaan.

Gezamenlijke inspanning

Ook de overheden van een groot aantal landen zijn overtuigd van het feit dat het één voor twaalf is en er dus heel snel iets moet veranderen. De Nederlandse gemeenten staan aan de lat om, samen met hun inwoners, woningen en andere gebouwen zo snel mogelijk van het gas af te halen. De meeste gemeenten hebben de ambitie om al in 2030 volledig gasloos te zijn. Ook projectontwikkelaars, woningbouwcoöperaties en netwerkbeheerders zijn, al dan niet samen met de gemeenten en andere overheden, druk met voorbereidingen om onze gebouwen gasloos en vooral duurzaam te kunnen gaan verwarmen.

Er zijn echter nog steeds vragen die nog niet eenduidig en volledig zijn beantwoord en waar ook de genoemde actoren mee worstelen:

  • “Hoe en met welke techniek of combinatie van duurzame technieken, kan ik gebouwen duurzaam verwarmen en eventueel duurzaam koelen?”
  • “Hoeveel kost het gasloos maken van onze bestaande en nieuwe gebouwen?”
  • “Wat is hier allemaal voor nodig?”
  • En tot slot “Hoeveel CO2-uitstoot bespaar ik nu daadwerkelijk, bij toepassing van een bepaalde duurzame techniek?” Want dit is immers de reden waarom we deze gigantische inspanning leveren.


Vanuit mijn beroep als specialist duurzame technieken bij KWA Bedrijfsadviseurs, wil ik graag helpen bij het beantwoorden van bovengenoemde vragen. In dit kader heb ik onlangs een onderzoek uitgevoerd voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het onderzoek heeft vele inzichten opgeleverd over het toepassen van een 19-tal duurzame installatieconcepten in de bestaande bebouwde omgeving.

Ik heb het idee opgevat om 1x per maand een artikel te publiceren, met uitleg over de te nemen stappen om bestaande gebouwen en woningen op een duurzame manier te verwarmen en/of te koelen. In de afzonderlijke artikelen neem ik onder andere de technieken warmte- en koudeopslag in de bodem, warmtepompen, zonnecollectoren, biomassaketels en pellet kachels onder de loep.

Wilt u deze artikelen automatisch ontvangen?

Meld u hier aan, dan stuur ik u het artikel toe zodra het uit is. Zo mist u geen énkel artikel.

Bent u al bezig met het verduurzamen van uw energievoorziening en heeft u vragen over de keuzes die u moet maken? Neem gerust contact met mij op. Ik geef u graag onafhankelijk advies.

Bekijk ook:
Minder CO2-uitstoot bij productie snoeprepen

Gasgestookte ketel wordt vervangen door E-boiler.

KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Geschreven door
Ad van Bokhoven
Geohydrologie en bodemenergie

Tel.: 0334221360

E-mail: avb@kwa.nl

Vorig bericht

11-09-2018

Veiligheid en bodembescherming hand-in-hand

Bedrijven moeten aan veel regels voldoen om in compliance te zijn. Zo moet een bedrijf bij uitvoerin...

Gerelateerde dienst
Bodemenergie en aquathermie

Bodemenergie en aquathermie zijn een duurzame methode voor koude- en warmtevoorziening van gebouwen en woonwijken. Voora...