(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Maak kennis met de mensen

Interview

“Je voelt je als Adviseur Bodem net een detective”

Suzanne Por is, samen met haar andere bodemcollega’s, Adviseur Bodem bij KWA. Zij is vooral bezig met bodembescherming, bodemonderzoek en bodemsanering. “Bij de uitvoering van bodemonderzoek ben ik eigenlijk als een soort detective aan het werk”, vindt Suzanne.

Detective? “Ja, de uitdaging voor mij is ‘het wie, wat en waar’ uit te zoeken’. Hiermee bedoel ik het achterhalen waar en welke verontreinigingen in de bodem kunnen voorkomen en hoe deze daar terecht gekomen zijn. Soms net een Cluedo-spel, waarbij ik zorgvuldig de stukjes informatie op zijn plek leg. Die stukjes informatie krijg ik door oude archieven door te spitten, het ondervragen van oud-gebruikers en huidige gebruikers van de onderzoekslocatie, de waarnemingen door veldwerkers die op de locatie bodemmonsters nemen en resultaten uit laboratorium”, legt Suzanne uit.

Adviseur Bodem

"Het loopt altijd anders dan gepland en dat is leuk"

Zij doet dat uitzoekwerk in opdracht van bedrijven. Denk hierbij aan uitbreidingsplannen, locatie-ontwikkeling, strategische advies bij aan- en verkoop en vergunningsaanvragen. Met alle informatie uit de archieven en uit de gesprekken, waarnemingen van de veldwerkers en lab-resultaten gaat Suzanne verder aan de slag en werkt ze aan haar rapport: “Normaal gesproken heb ik meer dan 10 projecten onder me in allerlei stadia. Dat vereist dus veel schakelen. In mijn agenda moet ik echt genoeg ruimte houden voor onverwachte ontwikkelingen. Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Een week loopt eigenlijk altijd anders dan gepland.”

Verzorgen traject bodemsanering

Maar je doet meer dan alleen bodemonderzoek? “Ja, soms is het ook nodig dat een bodemverontreiniging gesaneerd moet worden. Ik verzorg dan het hele traject dat hiervoor nodig is. Van het opstellen van een saneringsplan, aanvragen van de juiste vergunningen, communicatie met saneringsaannemer, aansturen van de milieukundige begeleider tot aan het opstellen van een evaluatierapport”, vertelt Suzanne verder.

Over het terrein lopen 

Maar het voorkomen van bodemverontreiniging is toch ook belangrijk? “Juist heel belangrijk, nog steeds komen er nieuwe verontreinigingen in de bodem. Voor bedrijven voer ik ook bodemrisicochecks uit. Hiervoor ga ik naar de klant toe. Samen met de klant lopen wij over het hele fabrieksterrein en bekijken dan welke maatregelen zij hebben genomen om een bodemverontreiniging te voorkomen. Als deze maatregel onvoldoende is, geef ik de klant praktische oplossingen. Dat verwerk ik later ook in een rapport.”

KWA zoekt een nieuwe collega. Ben jij dat?

Dan ben je:

  • Flexibel en analytisch aangelegd
  • Ervaren als adviseur Bodem en nog belangrijker: je hebt passie voor je vak
  • Heb je nog geen ervaring als adviseur Bodem en ben je wel enthousiast? Laat je niet afschrikken, wij gaan graag in gesprek!
  • Sociaal, je praat net zo makkelijk met de directeur als met de veldwerker én met je collega’s
  • Je ben een onderzoekend mens, je zoekt graag dingen ‘tot de bodem’ uit, en nog verder…

Wat krijg je hiervoor terug?

  • Veel begeleiding door het team Milieu en omgeving
  • Zeer gemotiveerde collega’s waarmee je veel gaat sparren
  • Kans om je te ontwikkelen tot een echte expert op jouw gebied
  • Je ervaart de Nederlandse industrie van binnenuit
  • Vrijheid in je werk, zelf je balans creëren in thuis of op kantoor werken, verlof inplannen, er kan veel bij KWA

Hier vind je de vacature.