Naast de wet- en regelgeving dienen bedrijven te voldoen aan voorschriften zoals vastgelegd in de milieuvergunning(en). ...
20-05-2019
Een 3e voorbeeld uit de Corrosie Atlas. Waardoor ontstaat cavitatie en wat kunt u als preventie doen...
Met de nieuwe Omgevingswet worden bestaande wetten op onder andere het gebied van bouwen, milieu en ruimtelijke ordening, worden gebundeld. U krijgt als bedrijf hoe dan ook met deze Omgevingswet te maken.
Ieder bedrijf beïnvloedt gewild of ongewild de leefomgeving van mensen, flora en fauna. Wij helpen u deze effecten tot ...
10-02-2022
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld.
Al in het omgevingsrecht in één Omgevingswet. Wat betekent dat voor u?
Schrijf u inIn ons dichtbevolkte land is de afstand tussen de industrie en de woonomgeving vaak klein en vormt industrielawaai een s...
De inwerkingtreding is recent uitgesteld naar waarschijnlijk 1 januari 2023.
De nieuwe Omgevingswet bundelt al het omgevingsrecht in één wet. Het doel hiervan is dat de omgevingswetgeving eenvoudiger en overzichtelijker wordt dan de huidige wet- en regelgeving.
In de Omgevingswet worden onder meer de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet ruimtelijke ordening en de Wet milieubeheer opgenomen. In totaal vervangen de nieuwe Omgevingswet en de onderliggende besluiten en regelingen vele wetten, besluiten en regelingen op het gebied van milieu, externe veiligheid, ruimtelijke ordening en bouwen.
Wat betekent de Omgevingswet voor mijn bedrijf?
Als bedrijf krijgt u altijd met de Omgevingswet te maken, aangezien in de nieuwe Omgevingswet de regelgeving op onder andere het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en bouwen, wordt opgenomen. Enkele grote veranderingen worden hieronder opgesomd.
1. Geen inrichting maar milieubelastende activiteiten
Eén van de grootste veranderingen onder de Omgevingswet is de introductie van het begrip van ‘milieubelastende activiteit’. Onder de Omgevingswet komt het begrip ‘inrichting’ te vervallen en wordt uw bedrijf gezien als een verzameling van één of meer milieubelastende activiteiten, waarbij ieder van deze milieubelastende activiteiten vergunningplichtig kan zijn.
2. Grotere rol lokaal niveau
De Omgevingswet introduceert het omgevingsplan. Het omgevingsplan is de opvolger van het huidige bestemmingsplan. Het omgevingsplan regelt niet alleen de ruimtelijke ordening, maar bevat ook lokale regels met betrekking tot geluid, trillingen, en geur.
Daarnaast wordt een aantal activiteiten straks niet meer op rijksniveau geregeld, maar op lokaal niveau. De regels voor deze activiteiten worden opgenomen in het omgevingsplan. Het gaat dan om activiteiten waarvan de milieueffecten alleen lokaal van belang zijn, zoals het lozen van hemelwater van niet-bodembeschermende voorzieningen. Het bijhouden van lokale ontwikkelingen om daar tijdig op te kunnen anticiperen, wordt dus nog belangrijker dan nu.
3. Participatie
De Omgevingswet richt zich op het decentraliseren van de regelgeving en maakt ruimte voor participatie en eigen initiatieven van burgers en bedrijven. Als bedrijf kunt u meepraten over de inrichting van de directe leefomgeving. Bij een omgevingsvergunningaanvraag is het straks een eis dat u aangeeft of u, belanghebbenden bij de voorbereiding van de aanvraag heeft betrokken.
Specifiek voor het bedrijfsleven geven wij online training over de Omgevingswet. Deze cursus organiseren we dit jaar nog een aantal keer. Wilt u weten wanneer? Bekijk dan onze bijeenkomstenpagina.
Als u interesse heeft in deze cursus kunt u dit al aan ons laten weten, zodat u te zijner tijd daarvoor een uitnodiging ontvangt.
Wilt u alvast inzicht in de gevolgen van de Omgevingswet voor uw bedrijf? KWA kan samen met u een omgevingswetcheck maken. Dan brengen we in kaart welke gevolgen de nieuwe wet heeft voor uw bedrijf.
Heeft u vragen? Neem contact op met onze experts Hannah Meijer of Monique Soeters.