(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

31-08-2023

KWA werkt samen met WUR en FNLI aan waterbesparing

Meer bewustwording en inzicht in de mogelijkheden van nieuwe (water)technologische ontwikkelingen.

KWA heeft een projectsamenwerking gesloten met Wageningen University & Research (WUR) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) om te onderzoeken of er meer én nieuwe mogelijkheden zijn om water te besparen binnen de levensmiddelenindustrie.

Nederland waterland werd altijd gedacht, we hebben water in overvloed. Maar de zaken zijn veranderd. Tijdens de steeds vaker voorkomende droge periodes is het mogelijk niet meer vanzelfsprekend dat iedereen voldoende drinkwater heeft. Door de bevolkingsgroei hebben we steeds meer water nodig. Er is ook schoon drinkwater nodig voor de levensmiddelenindustrie om iedereen van voedsel te voorzien. Het groeiende verbruik van water heeft impact op onze schoonwatervoorraad. Nederland moet dus aan de slag om ons kostbare drinkwater te beschermen.

‘Zwarte doos’

De overgrote meerderheid van de bedrijven weet waar het water vandaan komt en meestal ook hoe het wordt afgevoerd. Tussen inname en lozing zit een zogeheten ‘zwarte doos’ ofwel het gebruik. Opvallend genoeg is dit vaak onderbelicht, terwijl daar de winst - de waterbesparing - valt te behalen.

Daarnaast: water is een enorm goede energiedrager en speelt daarom een belangrijke rol in de energietransitie. Dat watergebruik kan gecombineerd worden met besparingsopties. Waarom moet bijvoorbeeld drink- of grondwater gebruikt worden als koelwater, als de warmte van een proces ook elders kan worden ‘hergebruikt’? Bij natte koeltorens wordt bijvoorbeeld veel energie vernietigd door warmte over te brengen naar de atmosfeer terwijl deze warmte weer goed te gebruiken zou zijn in een proces. Met inzicht in het watergebruik komen wellicht procesmatige aanpassingen aan het licht, die leiden tot optimalisatie van het water- én energieverbruik.

Oplossingen leiden tot besparingen

De kennis die in dit samenwerkingsproject wordt overgedragen, is vooral meer bewustwording en inzicht in de mogelijkheden van nieuwe (water)technologische ontwikkelingen. Oplossingen moeten leiden tot besparingen op energie- en watergebruik bij veelgebruikte processen in de levensmiddelenindustrie. Denk daarbij aan energie- en (drink)watergebruik voor het maken en gebruiken van stoom, voor het wassen met ijswater,  het desinfecteren, pasteuriseren, drogen, reinigen en schoonmaken, en verpakken.

Het waterbesparingsproject binnen de levensmiddelenindustrie duurt 2 jaar. KWA wil samen met de WUR en FNLI oplossingen vinden die met name mkb-bedrijven in de praktijk kunnen toepassen. Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door FNLI, KWA en WUR samen met MBO via CIV Groen en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

Bekijk ook:
Geschreven door
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Klaas de Jong
Water- en procestechniek

Tel.: 0334221362

E-mail: kdj@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Industrieel (afval)water

Binnen de industrie wordt veel water gebruikt. Daarbij komt afvalwater vrij, wat afgevoerd moet worden. Voor watergebrui...