(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

06-09-2021

Hoe veilig zijn úw lithiumbatterijen opgeslagen?

Weet u dat lithium-ionbatterijen onder de categorie gevaarlijke stoffen vallen? 

Lithium-ionbatterijen zijn tegenwoordig overal te vinden: in elektrische auto's en fietsen, en accu’s van apparaten. Deze Li-ionbatterijen worden geschaard onder de categorie gevaarlijke stoffen (UN klasse 9). Wat betekent dat voor de opslag en vervoer van dergelijke batterijen?

Adviseur Fokko van de Koppel legt uit: “Er is momenteel nog niet zoveel regelgeving rondom Li-ionbatterijen. Ze zijn voor nu geclassificeerd in UN klasse 9 en het is de bedoeling dat deze batterijen in 2022 onder PGS 37 gaan vallen. Wat ik wil benadrukken, is dat Li-ionbatterijen gezien worden als een gevaarlijke stof. Dat betekent dat veilig opslaan en vervoer essentieel is. Geen paniek, maar verstandig en veilig handelen is het motto.”

Fokko en zijn collega’s maken regelmatig een GAP-analyse rondom de opslag van Li-ionbatterijen. Hoe werkt dat? “We kijken ter plaatse hoe de opslag in elkaar zit, maken foto’s en praten met medewerkers. Waar we zoal op letten, zijn de inrichting van de opslag, brandveiligheid, blussystemen, brandoverslag, brandwerende deuren etcetera.”

Zaken die hij tegenkomt: “Een lithiumbrand is lastig te blussen. Van alleen water dooft de brand niet. Wat je als bedrijf wil, is de brand snel isoleren en bijvoorbeeld naar buiten rijden. Anders loop je kans dat de hele hal afbrandt. Dus heb je een aparte ruimte nodig of deuren die groot genoeg zijn om veilig het brandende gedeelte naar buiten te krijgen. Blussen op de ouderwetse manier is dus lastig, beter is te koelen.”

KWA werkt samen met Lithium Safety Solutions, een partner die alle moderne technieken in huis heeft rondom lithiumbranden. Zij kunnen een quarantaine-ruimte inrichten voor de Li-ionbatterijen, hebben de juiste blusmiddelen, halen instabiele accu’s en batterijen op, en geven advies.

Zie ook dit artikel. 

Bekijk ook:
ATEX-trainingen voor Waterschap Vechtstromen

Zo'n 70 medewerkers volgden de training. 

Volgend bericht

05-10-2021

Klimaatdoelen in 2050? Nú aan de slag

Hoe gaat u de klimaatdoelen in 2050 halen? 

Vorig bericht

17-08-2021

Eerst energieaudit, later besparen

Heeft u uw EED-energieaudit achter de rug? En wat nu? KWA helpt u verder. 

Gerelateerde dienst
Blootstelling gevaarlijke stoffen

Het werken met gevaarlijke stoffen brengt diverse gezondheidsrisico's met zich mee. Om uw medewerkers een blijvend veili...