(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

ATEX-trainingen voor Waterschap Vechtstromen

Zo'n 70 medewerkers volgden de training. 

Explosiegevaar bij een waterschap? “Ja, dat speelt ook bij ons”, zegt Ben Mittendorff. Hij is senior Adviseur Arbeidsomstandigheden bij Waterschap Vechtstromen in Overijssel en een deel van Drenthe en legt uit waarom hij en zijn collega’s ATEX-trainingen volgen bij KWA.

“Ons waterschap heeft in Emmen en Hengelo zogeheten vergisters in gebruik. Daar wordt slib vergist, wat biogas oplevert. Met dat biogas wekken wij warmte en elektriciteit op voor ons zuiveringsproces. In Hengelo kunnen wij zoveel produceren dat wij het deel dat wij zelf niet gebruiken terugleveren aan het  elektriciteitsnetwerk. Hiermee kunnen ongeveer 3.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Het vergisten van slib is een biologisch proces en het biogas is explosiegevaarlijk. Maar ook in gemaalkelders kan er door biogas explosiegevaar zijn. Vandaar dat medewerkers die aan of met deze installaties werken elke 5 jaar een bijscholing krijgen om de kennis en vaardigheden weer op te frissen en te horen wat de laatste stand van de inzichten, wetenschap en techniek is”, legt Ben uit.

Op maat gemaakt voor het waterschap

Het waterschap kwam bij KWA uit: “Naast de beste prijs-kwaliteitverhouding sprak de praktische aanpak ons aan. De ATEX-trainingen zijn vervolgens op maat gemaakt voor ons waterschap.” In totaal worden er momenteel zo’n 70 medewerkers getraind met (deels) verschillende werkvelden. “We hebben 5 groepen gemaakt: de eerste met operators en projectleiders die volstaan met de basiscursus van 1 dag. Groep 2 volgt de driedaagse cursus voor engineering. De 3e groep behelst de driedaagse cursus voor onderhoudsmedewerkers elektro en procesautomatisering. De 4e groep volgde de tweedaagse cursus voor onderhoudsmedewerkers werktuigbouw/mechanisch. De 5e groep omvat de tweedaagse cursus beheerders en de arbomedewerkers. In de meerdaagse op maat gemaakte verdiepingscursussen voor specialisten is de basis vervlochten, en wat ons betreft geeft dat een meerwaarde.”

Groepsdiscussies geven draagvlak

Wat zijn tot nu de ervaringen? “Positief. Het leuke is dat we in de 1e groep meteen zagen dat er allerlei discussies ontstonden. Dit leidde tot aanpassingen in de werkwijze bij bepaalde processen. Omdat het uit de groep zelf komt, is er meer draagvlak en dat is natuurlijk heel positief. Vanuit de 2e groep hoor ik zaken als: zinvol, leuk en interactief. Mensen diepen leerstof uit. Uit groep 3 horen we ook positieve geluiden.”

Eerst de e-learning doen

De medewerkers van het waterschap bereidden zich op de ATEX-trainingen voor via e-learnings. Deze digitale trainingen volgden zij achter de pc op eigen tijd en locatie. “Mooi dat het zo kan, want medewerkers krijgen zo alvast wat theorie en begrippen mee. Iedereen is daarmee goed op de hoogte dankzij de e-learnings en kan dus dieper op de materie ingaan tijdens de live dagen.”

Hier vindt u onze e-learnings. 

Het trainingstraject werd samen met onze partner Quercus Technical Services gedaan. 

Bekijk ook:
Gerelateerde dienst
Explosieveiligheid / ATEX

Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...