(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

19-12-2018

Energiemonitoring

Verplicht of vrijblijvend? Wat kan energiemonitoring bieden en hoe kun je het succesvol implementeren?

Binnen veel bedrijven wordt gesproken over energiemonitoring. In veel gevallen gaat het daarbij om de vraag: wat moeten we hier mee doen?

Er zijn veel redenen waarom bedrijven iets met energiemonitoring moeten en/of willen doen, zoals:

  • Verplicht karakter (nu of in de toekomst);
  • De energieverdeling binnen uw bedrijf is onbekend, waardoor energiemaatregelen moeilijk te definiëren zijn en de impact van maatregelen te kwantificeren is.


De vraag of bedrijven verplicht zijn om energiemonitoring toe te passen, is voor veel bedrijven lastig te beantwoorden. KWA kan u helpen deze vraag te beantwoorden.

Monitoring is meer dan het bijhouden van getallen. Het kent drie belangrijke aspecten:
Meting: de juiste meter op de juiste plaats;
Registratie: validatie en verwerking van data, opslag van data en dashboards;
Analyse: analyse van de data en het nemen van vervolgacties.

Randvoorwaarden
Om monitoring succesvol te implementeren, zijn een gedegen kennis van het productieproces en hoe het energieverbruik hiervan beoordeeld kan worden (definitie van juiste EnPI’s) en de keuze van een monitoringspakket dat aansluit bij het productieproces en de doelen die nagestreefd worden. Omdat proceskennis vaak zeer specifiek is, kunnen leveranciers van monitoringspakketten vaak niet voldoende bijdragen aan een gedegen keuze voor de juiste meter op de juiste plaats.
KWA levert hierin ondersteuning, alsmede advisering in de selectie van een geschikt monitoringspakket. Wij zijn hierbij niet gebonden aan leveranciers.

Waarom monitoring
De kracht van monitoring zit hem in de goede analyse van actuele en historische data. Een deel van de analyses van actuele en deels historische data kan gedaan worden met een goed ingericht monitoringspakket. Verdere analyse van historische data (bijvoorbeeld van het afgelopen jaar) is vaak lastig, maar kan veel opleveren. Wat zijn seizoensinvloeden, dag-/nacht-invloeden, relatie tussen processtappen, hoe kunnen energiebesparingsmogelijkheden gedefinieerd worden en hoe kan de impact gekwantificeerd worden. Ook voor dit traject biedt KWA ondersteuning.

Kosten
Kosten zijn vaak een belangrijk onderdeel in de discussie om energiemonitoring te introduceren. Een deel van de kosten zijn initiële kosten om ‘monitorings-gereed te worden’, oftewel het plaatsen van de juiste meters op de juiste plaatsen. Deze kosten zijn niet gerelateerd aan de keuze van een monitoringspakket. Daarnaast worden de kosten bepaald door de kosten van het monitoringspakket zelf. Vaak zijn deze (jaarlijkse) kosten klein ten opzichte van de opbrengsten door het realiseren van energiemaatregelen.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze expert Wouter Zijlstra.

Bekijk ook:
Geschreven door
Wouter Zijlstra
Monitoring en data-analyse

Tel.: 0334221346

E-mail: wz@kwa.nl

Vorig bericht

14-12-2018

ATEX: tekstuele wijziging met veel impact?

Er zijn diverse tekstuele wijzigingen voor het Arbeidsomstandighedenbesluit voorgesteld. Wat is de i...

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?