(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Strategisch energieplan voor Nouryon Deventer

Chemiebedrijf Nouryon wil energie besparen en de CO2-uitstoot verminderen. 

Chemiebedrijf Nouryon - voormalig AkzoNobel - in Deventer is een bijzondere locatie binnen het concern, zeggen Hein Menting en Ans van de Bovenkamp. Zij zijn respectievelijk Energiecoördinator en Locatiemanager en schakelden KWA-adviseurs Berry de Jong en Wobbe van den Kieboom in voor een strategisch langetermijnplan om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

“Wij zijn een complexe locatie binnen het concern, omdat wij hier in Deventer een deel van de researchactiviteiten van Nouryon huisvesten”, leggen Hein en Ans uit. “Bij ons werken zo’n 300 mensen en er worden bij onderzoeken zo’n 300 zuurkasten gebruikt. Er is veel energie nodig om de zuurkasten veilig en volgens de normen te kunnen ventileren. Daarom zochten we een partner die samen met ons een CO2-reductieplan kon maken, met kennis van alle wet- en regelgeving die bedrijven nodig hebben. Met het oog op 2030 en 2050 wanneer die CO2-uitstoot tot nul moet zijn gedaald. We kwamen bij KWA uit als dé partij.”

Alle aandacht voor ventilatie

Aan de buitenkant ziet locatie Deventer er vrij standaard uit, zegt het duo. Er staan 12 gebouwen. “Met van binnen circa 300 zuurkasten, in kleinere en grotere opstellingen. De medewerkers moeten veilig kunnen werken en alle aandacht gaat naar de ventilatie. Het is wezenlijk anders dan in een kantoorgebouw. Misschien heb je wel 10 maal zoveel energie nodig als een standaardkantoorgebouw om het veilig te houden.

Daar komt nog bij dat de zuurkasten gemiddeld 30 jaar oud zijn en 30 jaar geleden keken we echt anders tegen energieverbruik aan. De nieuwere zuurkasten verbruiken significant minder energie. Ook de luchtbehandelingskasten zijn gemiddeld 10 jaar oud. Kortom, tijd voor actie en daarom schakelden we KWA in.”

Foto: Nouryon

Stakeholders meenemen in proces

Berry de Jong en Wobbe van den Kieboom, senior adviseurs bij KWA op energiegebied, pakten de vraag op. “Ze hebben eerst een grondige analyse gedaan van ons energieverbruik. Bijvoorbeeld: welk deel van de energie gaat naar de luchtbehandeling en welk deel naar de koeling. Ook werd het lichtplan geanalyseerd en er werd naar ons meerjarenonderhoudsplan gekeken.

We merkten dat er veel kennis is bij KWA over de verplichte wettelijke maatregelen, of maatregelen die in de toekomst verplicht worden. Tussendoor werd steeds door Berry en Wobbe gerapporteerd. De stakeholders werden helemaal meegenomen in het proces. Dat verliep perfect”, concluderen Hein en Ans.

3 scenario’s gepresenteerd

Uiteindelijk zijn er 3 opeenvolgende scenario’s gepresenteerd aan Nouryon:

  • op 1 het minimaal wettelijk noodzakelijke aan maatregelen,
  • op 2 met gebruik van warmtepompen
  • en op 3 alles op alles zetten om in 2050 naar nul CO2-uitstoot te komen.

Aan het concern de taak om zover te komen en aan Hein en Ans om de medewerkers op locatie Deventer daarin te begeleiden.

Ramen dicht, lampen uit

Hein en Ans: “We hebben al wat kleinere dingen in gang gezet. Denk aan relatief eenvoudige zaken als ramen dichtdoen, lampen uit als je er niet bent of de zuurkast afsluiten als deze niet in gebruik is. Klinkt logisch, maar ingesleten gewoontes zijn soms lastig te veranderen. We werken eraan. Via interne nieuwskanalen willen we de medewerkers bewust maken en mee krijgen. Daarnaast zijn veel grotere investeringen nodig, zoals bij verouderde installaties op natuurlijke vervangingsmomenten. Daarvoor pleiten we nu bij het hogere management. Nouryon heeft een Global Energy-team.

KWA heeft aan dit team het plan gepresenteerd met als doel een breder draagvlak te creëren. Zo hopen we een ‘go’ te krijgen op de momenten dat het ertoe doet. Daarnaast is er het compliancedeel, dat wat écht moet. We blijven het concern vertellen wat nodig is, wat moet om duurzaam te blijven ondernemen. Die extra investeringen rondom energie en CO2-uitstoot zijn gewoon nodig voor de verduurzamingsslag binnen Nouryon”, besluiten zij hun verhaal.

Bekijk ook:
Masterclass: aan de slag met CO2-reductie binnen uw bedrijf

Bent u er klaar voor om met CO2-reductie aan de slag te gaan binnen uw bedrijf?

Betrokken adviseurs
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?