(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Safety Culture Ladder

Focus op houding en gedrag. Inzicht in uw veiligheidscultuur en veilig werken en handelen stimuleren.

KWA helpt bedrijven om veilig en verantwoordelijk gedrag te leren beïnvloeden bij individuen en teams, in de eigen organisatie of in de keten. Veiligheid doe je met z’n allen.

Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de beschikbare tools van de Safety Culture Ladder (SCL). Als kennispartner van de NEN (ontwikkelaar van de SCL) leggen wij graag uit hoe we deze tools inzetten om inzicht te krijgen in de veiligheidscultuur van uw organisatie. Samen bepalen we welke aanpak het beste bij u past.

Safety Culture Ladder

De SCL is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Bovendien kunt u zich als organisatie certificeren voor SCL. Daarbij draait het om veiligheidscultuur, houding en gedrag. Het bewust veilig werken stimuleren is daarbij belangrijk. Een essentiële factor is het veiligheidsbewustzijn van medewerkers in alle lagen van de organisatie.

De ladder bestijgen doet u door heldere en duidelijke afspraken met elkaar te maken over verwachtingen bij veilig handelen en werken. Dit commitment moet vervolgens herkend worden op de werkvloer. Op welke wijze er veilig wordt gewerkt en gehandeld hangt af van de houding ten opzichte van deze verwachtingen. Door transparantie over die verwachtingen en open dialoog door het hele bedrijf heen, wordt iedereen getriggerd om over de eigen handelswijze na te denken en gemotiveerd om houding en gedrag aan te passen.

Letsel heeft impact

Stelt u voor dat zich een ernstig incident met blijvend letsel voordoet binnen uw organisatie. Dat heeft impact. Op collega’s, op uw reputatie. Wij zien vaak dat er dán pas gereageerd wordt, reactief dus. Volgens de SCL is vooruitdenken veel slimmer. Incidenten voorkomen, voorkomt schade op alle terreinen.

Focus op veiligheidsgedrag

De focus op veiligheidsgedrag is één van de componenten voor een gewenste verandering. Dit geldt zowel in de ontwerpfase, uitvoeringsfase als beheersfase van een project of proces. SCL is een systematiek om veiligheidsgedrag in kaart te brengen met als streven dat medewerkers actief betrokken raken bij veiligheid, mee gaan denken en veilig werken als normaal gedrag gaan zien.

Met de ondersteuning om veilig gedrag te bevorderen, biedt KWA de mogelijkheid aan bedrijven om veilig en verantwoordelijk gedrag te leren beïnvloeden bij individuen, teams en de gehele eigen organisatie. Informeer naar de mogelijkheden.

Hier vindt u het Veiligheidsladder Kennispartner Statement 2023 (pdf).
Dit statement wordt jaarlijks herzien. 

Betrokken adviseurs
Erik Krops
Bouwveiligheid en VGM-manager

Tel.: 0334221380

E-mail: egk@kwa.nl

Linda Gentner
Procesbegeleiding en auditing

Tel.: 0334221372

E-mail: lge@kwa.nl

Richard Garcia
Arbo en Veiligheid

Tel.: 033 422 1363

E-mail: rga@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Explosieveiligheid / ATEX

Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...