window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-22894091-3');

17-12-2015

Whitepaper over corrosie in sprinklersystemen openbaar

De werkgroep Corrosie heeft een whitepaper opgesteld dat gaat over mogelijke corrosieverschijnselen in alle typen natte, droge, pre-action en deluge sprinklerinstallaties en mist- en schuimsystemen.

Sinds 2009 neemt adviseur Mascha van Hofweegen van KWA deel in de werkgroep Corrosie in sprinklersystemen. Deze werkgroep Corrosie heeft zich in opdracht van de voormalige Commissie van Deskundigen Blussystemen, nu het CCV-deskundigenpanel VBB-systemen, bezig gehouden met de vraag hoe groot het probleem is van corrosie in sprinklersystemen. Daarnaast was de opdracht na te gaan hoe de opdrachtgever/gebruiker geïnformeerd kan worden over corrosie en welke maatregelen tegen corrosie genomen kunnen worden.

Focus op informatievoorziening

De werkgroep Corrosie heeft een verkenning gedaan om maatregelen te identificeren en die – in aanvulling op bestaande voorschriften – vast te leggen in een Technisch Bulletin. In 2012 bleek echter dat de focus meer moest liggen op informatievoorziening over corrosiebeheersing in sprinklerinstallaties en dat het noodzakelijk is om meer kennis te vergaren over de inwendige toestand van sprinklersystemen in Nederland.

Dit whitepaper heeft betrekking op mogelijke corrosieverschijnselen in alle typen natte, droge, pre-action en deluge sprinklerinstallaties en mist- en schuimsystemen.

Corrosie is inherent aan sprinklerinstallaties, en kan niet geheel worden voorkomen of uitgesloten. Doel is maatregelen aan te reiken die schade zoveel mogelijk voorkomen of beperken. Met als einddoel een betrouwbare installatie die functioneert bij brand.

Inwendige inspectie geeft antwoorden

In de afgelopen jaren heeft KWA vele sprinklersystemen, droog en nat, inwendig geïnspecteerd. Steeds meer eigenaren willen weten hoe hun sprinklersysteem er inwendig aan toe is: behalve dat het steeds vaker een issue is bij de aan- en verkoop van een pand, wil een bedrijf/eigenaar weten waarom regelmatig lekkage optreedt. Een inwendige inspectie kan antwoord geven op de vraag of een lekkage betekent dat het gehele sprinklernet, of dat alleen bepaalde leidingdelen vervangen hoeven te worden.

Moet men rekening houden met vroegtijdige afschrijving en vervanging, of gaat het systeem nog langere tijd mee? Zo hebben we bij enkele klanten aan kunnen geven hoeveel meter leiding vervangen moest worden en hebben ze niet het gehele systeem hoeven te vervangen. 

Op deze foto's van dezelfde leiding links ernstige corrosie rechts als nieuw

KWA kan u laten zien welke mogelijkheden er zijn om uw sprinklersysteem tegen corrosie te beschermen. Door een inspectie van 1 à 3 dagen heeft u veel meer inzicht waar u aan toe bent en hoe bedrijfszeker uw sprinklerinstallatie is. Neem contact op met onze adviseur bij vragen. 

Bekijk ook:
Beter milieurendement stevig onderbouwd

Minder wateroverlast, én een betere samenstelling van geloosd afvalwater...

Geschreven door
Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Volgend bericht

16-09-2016

ATEX 114 en ATEX 153: wat is er nieuw?

De ATEX-richtlijnen zijn van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan bestaan, zowel ...

Vorig bericht

16-09-2015

Wat doet u met een lekke warmtewisselaar?

De oorzaak van de lekke warmtewisselaar kan zeer divers zijn. Door een (kleine) aanpassing of optima...

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...