(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

09-08-2021

Tree voor tree de Safety Culture Ladder op

Maakt u voor de bedrijfsveiligheid gebruik van de Safety Culture Ladder, ook wel Veiligheidsladder genoemd? In dit artikel leggen we uit wat dit voor instrument is, hoe u het inzet binnen uw bedrijf en hoe KWA u daarmee helpt.

De Safety Culture Ladder (SCL) is ontwikkeld door ProRail en wordt beheerd door NEN (een kennispartner van KWA). De SCL staat voor veilig handelen en werken. Daarbij zijn cultuur, houding en gedrag essentieel. Een bedrijf kan nog zoveel regels en protocollen opstellen, maar als de cultuur, houding en gedrag daar niet op aansluiten, wordt het lastig.

Zoals u ziet op de illustratie loopt de SCL van heel passief naar heel actief. Hoe hoger op de ladder, hoe beter de veiligheid is geborgd in uw bedrijf. Daarnaast ziet KWA dat bij diverse branches, zoals de bouw, het verplicht is om een bepaald veiligheidsniveau te hebben, als u bepaalde opdrachten wil uitvoeren.

Letsel heeft impact

Stelt u zich voor dat een ernstig incident met blijvend letsel plaatsvindt binnen uw organisatie. Dat heeft impact. Op collega’s, op uw reputatie. Soms wordt er dan pas gereageerd, reactief dus. Vooruitdenken kan incidenten voorkomen. Medewerkers motiveren rondom de SCL is daarbij belangrijk. Dat kunt u doen door eerst heldere en duidelijke afspraken met elkaar te maken wat wordt verwacht bij veilig handelen en werken. Dit commitment moet vervolgens herkend worden op de werkvloer. Houding en gedrag zijn een essentieel onderdeel dat bepalend is op welke wijze wordt gehandeld en gewerkt. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, door het hele bedrijf heen, wordt iedereen getriggerd om over de eigen handelswijze na te denken, en gemotiveerd om houding en gedrag aan te passen.

Eerst een 0-meting

De KWA-adviseurs ondersteunen u bij die verandering. Eerst maken we een 0-meting, observeren en vragen hoe het er nu aan toe gaat. trainen we uw medewerkers hoe ze bijvoorbeeld hun collega’s kunnen aanspreken om zo samen te zorgen voor bewust veilig werken. Op een heldere manier communiceren is namelijk net zo belangrijk als regels vaststellen. Neem contact op voor meer informatie.

Bekijk ook:
Geschreven door
Erik Krops
Bouwveiligheid en VGM-manager

Tel.: 0334221380

E-mail: egk@kwa.nl

Volgend bericht

15-08-2021

Samen uw duurzame toekomst verkennen

Samen aan de slag om duurzaamheid echt op de kaart te zetten, met een gloednieuwe methode. 

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Arbo en veiligheid

Goede arbeidsomstandigheden en een veilige werkomgeving zijn essentieel om een prettige werkplek te creëren voor uw med...