(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

10-11-2020

KWA ondersteunt bij schone energietoekomst voor AFAS

AFAS Software is in november 2020 verhuisd naar  een groot complex in Leusden. Deze nieuwbouw, tegenover het oude pand, herbergt onder andere een theater en restaurant. AFAS kiest voor een zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk gebouw en ze krijgen daarbij ondersteuning van KWA. 

Gasloos zijn met behulp van een bodemenergiesysteem hoort bij duurzaam bouwen. KWA-adviseur Ad van Bokhoven ontwierp het bodemzijdige deel van het warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) en begeleidde de realisatie. Bij een WKO wordt zowel de warmte als koude onttrokken aan de bodem en verplaatst naar het gebouw. We praten met hem en met Wim Mars, bouwmanager bij AFAS.

Een installatie om trots op te zijn

Wim legt uit: “Via een installatiebedrijf kwamen we in contact met KWA. Met name Ad heeft ons begeleid met het schrijven van de bestekken, en ondersteunt bij de uitvoering en oplevering van onze nieuwbouw voor wat betreft de energievoorziening. Heel onze nieuwbouw is nu gasloos en wordt duurzaam verwarmd en gekoeld. De schaal waarop we dat toepassen is best uniek te noemen voor Nederland.”

KWA deelt kennis

“Het is een bewuste keuze van AFAS geweest om te kiezen voor een duurzame installatie voor warmte- en koudeopwekking, duurzaamheid is gewoon geen issue meer”, vervolgt Wim, “het WKO-systeem zelf, de thermische schil van de gebouwen - de isolatie - en de afgiftesystemen, koelplafonds en vloerverwarming, alles is zo duurzaam mogelijk.” Uiteindelijk is de totale installatie zo optimaal mogelijk geconstrueerd.

De dag van de verhuizing nadert, medio december. Daarna? “KWA blijft in de beginfase betrokken. Hoe het daarna gaat, bekijken we dan. Wat wij fijn vinden is dat ze kennis delen over de juiste manier van omgaan met warmte-koude-opslag. Ze denken praktisch mee en hebben de juiste ervaring.”

Op de juiste manier aan de knoppen

Ad legt uit hoe het zit met de exploitatiefase in het algemeen: “Vergunningen aanvragen rondom warmte-koude-opslag is voor ons dagelijkse praktijk. Ook het begeleiden van de realisatie is sterk van belang. Waarom is het zo belangrijk om betrokken te blijven via het commissioningtraject (inbedrijfstelling) en exploitatie? “Omdat onze ervaring is dat nadat het bodemenergiesysteem is opgeleverd, er aanpassingen komen die niet altijd goed uitvallen. De één heeft het te koud, de ander juist te warm. Er wordt dan aan de knoppen gedraaid. En als dat niet op de juiste manier gebeurt, kan het hele systeem onvoldoende gaan functioneren. Dat is echt zonde. Wij nemen daarom de regie en helpen medewerkers bij de exploitatie van het bodemenergiesysteem. Zo heeft een bedrijf het meeste profijt van deze grote investering.”

 

AFAS Leusden

Bron foto's: AFAS Software

Samen naar schone en duurzame energie

KWA begeleidt bedrijven en overheden van a tot z als ze kiezen voor warmtekoude-opslag. We verzorgen de haalbaarheidsstudie, ontwerpen het ondergrondse deel van het bodemenergiesysteem, helpen bij de keuze voor de meest geschikte aannemer, vragen de vergunningen aan, begeleiden tijdens de bouwfase en ondersteunen tijdens de exploitatie. Naast AFAS, zijn er nog honderden voorbeelden van geslaagde projecten waar KWA van a tot z betrokken is geweest bij de toepassing van bodemenergie.

Bekijk ook:
Geschreven door
Ad van Bokhoven
Geohydrologie en bodemenergie

Tel.: 0334221360

E-mail: avb@kwa.nl

Volgend bericht
Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Bodemenergie en aquathermie

Bodemenergie en aquathermie zijn een duurzame methode voor koude- en warmtevoorziening van gebouwen en woonwijken. Voora...