(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

11-02-2019

Bedrijfsnoodorganisatie

Elk (industrieel) bedrijf moet op basis van de Arbowet en volgens de Brzo-wetgeving, ook de fysieke veiligheid georganiseerd hebben. De zogeheten bedrijfsnoodorganisatie (BNO).

Elk (industrieel) bedrijf moet op basis van de Arbowet en volgens de Brzo-wetgeving, ook de fysieke veiligheid georganiseerd hebben. De zogeheten bedrijfsnoodorganisatie (BNO). Het inrichten van de BNO vraagt inzicht in de bedrijfsprocessen en kennis hebben van de (rest)risico’s uit de RI&E en geloofwaardige scenario’s uit de installatie scenario’s.

Een adequaat ingerichte BNO is voor elk bedrijf van essentieel (veiligheids)belang: voor zowel de medewerkers, bezoekers, omgeving als de eigen bedrijfscontinuïteit.

Hoe richt je zo’n BNO in en wat is een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie?

Een adequate bedrijfsnoodorganisatie is, volgens KWA, ingericht op basis van in ieder geval de (rest)risico’s en geloofwaardige scenario’s (Brzo- en verhoogd risico-bedrijven). Technische barrières, ook wel line of defences genoemd (LOD’s), hebben uiteraard altijd de voorkeur als beheersmaatregel. Geen enkel bedrijf ontkomt er echter aan om een BNO in te richten als sluitstuk van de veiligheidsketen.

Ook is veilig optreden van uw BNO, bij repressieve handelingen zeer belangrijk. Bij een calamiteit worden uw medewerkers en eventuele gasten geïnstrueerd zich naar een veilig gebied te begeven. Terwijl de medewerkers die deel uitmaken van de BNO naar het incident moeten, naar een potentieel onveilig gebied, tot de komst van de overheidshulpverlening. Het identificeren en evalueren van die risico’s behoort ook tot de te nemen maatregelen.

Hoe bepaalt u nu op welke wijze er ook bij een calamiteit veilig gewerkt kan worden? Waar liggen de grenzen? Weten u en uw BNO wat de restrisico’s en geloofwaardige scenario’s zijn? Is en blijft uw BNO aantoonbaar vakbekwaam, dus effectief opgeleid en getraind op basis van het eigen risicoprofiel en de veiligheidsbehoefte van het bedrijf? Is de BNO afgestemd op de taken van de overheidshulpverlening?

Veel vragen waar u en uw bedrijf mee te maken heeft. Deze onderwerpen zijn voor elk bedrijf van toepassing en vragen altijd maatwerk.

KWA heeft een praktische, maar doeltreffende aanpak, om uw bedrijf deskundig te ondersteunen bij het opzetten van een effectieve en adequate BNO.

Meer weten?

Op zowel 13 juni 2019 als op 20 juni 2019 organiseren wij de informatiemiddag Bedrijfsnoodorganisatie; Hoe richt u een maatwerk bedrijfsnoodorganisatie in?

Andere vragen?

Neem contact op met onze expert Michel Braam.

Bekijk ook:
GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Volgend bericht

20-02-2019

Ecofuels en NIZO over ATEX e-learning

KWA ontwikkelde samen met Précon een e-learning training over “Awareness Explosieveiligheid – A...

Gerelateerde dienst
Arbo en veiligheid

Goede arbeidsomstandigheden en een veilige werkomgeving zijn essentieel om een prettige werkplek te creëren voor uw med...