(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

28-02-2019

Project realiseren? Vergeet dit niet.

Het realiseren van een nieuwe fabriekshal, een nieuwe productielijn of renovatie zijn ingrijpende gebeurtenissen. Omvangrijke projecten en voor de meeste bedrijven geen dagelijkse business. Het is dan fijn en essentieel om ervaren partners u hierbij te laten helpen.

Commissioning, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen

Vanuit onze advisering is KWA veelvuldig betrokken bij realisatieprojecten. Om hen te helpen de nieuwe fabriek voortvarend neer te zetten en een vlotte oplevering aan de eindgebruikers te realiseren. Commissioning speelt hier een cruciale rol in.

Als wij deze term laten vallen bij onze klanten, is het vaak nieuw voor ze. Of de wijze waarop KWA commissioning invult, is nieuw voor ze. Ook voor u? Lees dan dit artikel.

Syngenta – high tech R&D centrum

Bij onze klant Syngenta in Enkhuizen is in 2017/2018 een Technology Center gebouwd.

Van de buitenkant ziet het er uit als een grote kas, maar het is een high tech R&D centrum. Bestaande uit een groot aantal groeikamers en kasgedeelten, die verschillende klimatologische omstandigheden na kunnen bootsen. Om onderzoeken te faciliteren waarmee er betere groentezaden ontwikkeld kunnen worden.

Vanwege de complexiteit van de installaties vroeg Syngenta KWA ondersteuning en begeleiding te geven bij het commissionen van het Technology Centre.

Commissioning volgens KWA

Commissioning is kortgezegd: gedurende het bouwproject volgen of het ontwerp, zoals afgesproken met de diverse leveranciers, ook werkelijk gebouwd en geleverd wordt. Om dit uiteindelijk op te leveren aan de eigenaar en eindgebruiker. Dat is hét moment waarop blijkt of de verwachtingen, die men had en heeft, ook zijn waargemaakt.

Vrijwel altijd wordt commissioning in projecten pas uitgevoerd na de engineeringsfase, als alles al gebouwd is. In onze ogen is dat te laat. Afwachten tot de leverancier alles oplevert na montage, levert een slechter eindresultaat op. Dit gaat vaak gepaard met irritatie en frustratie en uiteindelijk ook extra kosten.

Is KWA bij de realisatie van een project betrokken, dan starten we eigenlijk vanaf het begin al met commissioning. Verwachtingen vormen zich namelijk al bij aanvang van een project. Wij vinden het belangrijk deze verwachtingen in dat stadium direct vast te leggen. In het conceptontwerp. Weet je deze verwachtingen in het ontwerp al te specificeren, dan is dat al de feitelijke basis voor commissioning.

Gedurende het project is vervolgens regelmatige afstemming en controle nodig. Het liefst door een onafhankelijke partij. Niet alles is namelijk tot de komma vast te leggen. Worden er tijdens de realisatie bijvoorbeeld alternatieve materialen uitgevoerd, die niet geschikt blijken te zijn, dan kan er direct bijgestuurd worden. Wordt dit pas na oplevering ontdekt, dan zijn de kosten vele malen groter om dit te vervangen.

Wordt commissioning op deze wijze uitgevoerd, dan is opleveren een koud kunstje. Dat is in ieder geval onze ervaring.

Best practice: wet- & dry commissioning

Bij Syngenta startte de commissioning halverwege het bouwproject, toen de ontwerp parameters al vast stonden. Als eerste hebben we afstemming gezocht met de eindgebruikers. Gezamenlijk besproken we hoe zij de ruimten konden testen en in gebruik nemen. Dit gaf ons het inzicht hoe en in welke volgorde het project moest worden opgeleverd.

Het project werd in delen opgeleverd door de verschillende ruimten eerst “droog” op te leveren en na inspectie en het uitvoeren van de afwerkpunten (dry-commissioning) de ruimten te gaan testen. Bij deze testen werden de regelingen van gewenste klimatologische omstandigheden getest.

Vervolgens werd door de gebruikers plantmateriaal in de ruimten geplaatst om de werkelijke bedrijfsomstandigheden te testen (wet commissioning). Na akkoord van de eindgebruikers konden deze ruimten in bedrijf genomen worden. En zijn zij de “eigenaar” geworden van de ruimten.

Deze commissionings-aanpak zorgde voor een vlotte oplevering van het project aan de eindgebruikers.

Benodigde ingrediënten voor snelle productiestart

Onderstaande ingrediënten zijn van essentieel belang voor een succesvolle commissioning en daarmee dus ook een succesvol project met snelle productiestart.

  • Ontwikkel een goed conceptontwerp met de “eigenaar” en leg de functionaliteit vast (de verwachting)
  • Engineer en budgetteer het project bij de start zo volledig mogelijk en leg alle besluiten vast
  • Laat het geengineerde project toetsen door een commissioning manager en stel een commissioningsplan op
  • Begeleid de projectuitvoering door regelmatige toetsing
  • Begeleid de oplevering door leveranciers en stel een afwerklijst op (dry commissioning)
  • Begeleid de eindgebruikers bij de opstart en ingebruikname (wet commissioning)

 

Plannen voor nieuwbouw of renovatie? Te vaak monden mooie plannen uit in lange, moeizame trajecten met teleurstellingen. Dit is niet nodig! KWA deelt een vijftal praktische tips, uit eigen ervaring, in een whitepaper om van uw plannen een succesverhaal te maken. ♦

Vraag dit whitepaper hier aan

Bekijk ook:
Geschreven door
Paul ten Have
Procesoptimalisatie

Tel.: 0334221339

E-mail: pth@kwa.nl

Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Vorig bericht

20-02-2019

Ecofuels en NIZO over ATEX e-learning

KWA ontwikkelde samen met Précon een e-learning training over “Awareness Explosieveiligheid – A...

Gerelateerde dienst
Realisatie nieuwbouw en renovatieplannen

Helpen realiseren van uw innovatieve nieuwbouw- of renovatieproject✓ Integraal pakket aan functionele eisen en voord...