(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Tata Steel en Crown van Gelder: Minder CO2-uitstoot en meer groene energie

Door in te zetten op duurzame energiebronnen wordt CO2-uitstoot verminderd.

In 2030 moet de CO2-uitstoot volgens het klimaatakkoord verminderd zijn met 49 procent ten opzichte van 1990. Tata Steel in IJmuiden en ook de nabijgelegen papierfabriek Crown Van Gelder hebben een hoge CO2-uitstoot. Samen met KWA werd onderzoek uitgevoerd naar de inzet van bodemenergie. Door in te zetten op dergelijke duurzame energiebronnen, wordt die CO2-uitstoot verminderd.

In 2030 moet er volgens het Klimaatakkoord 49 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten ten opzichte van 1990. Flink minder broeikasgassen dus. De oplossing is de reductie van het energieverbruik én een mix van groene energiebronnen: de bekende zon en wind, of de iets minder bekende bodemenergie. Tata Steel en Crown van Gelder zoeken oplossingen om hun CO2-uitstoot te verminderen door te onderzoeken of hun warmtevraag klimaatneutraal kan worden ingevuld met de inzet van geothermie, naast andere duurzame energiebronnen. KWA werd ingeschakeld en combineerde het onderzoek met de inbreng van Tata Steel, Crown Van Gelder en de kennis van Central Mudplant and Fluid Services (CMF).

We praten met Tom van der Velde, Energy Consultant bij Tata Steel en Martin van de Pol, Energie- en Milieucoördinator bij van Crown Van Gelder.

Tom van der Velde: transitie naar schone energie voor Tata

“We hadden zelf al wat onderzoek gedaan, maar echt diep de grond inkijken, dat nog niet. Daar heb je specialisten voor nodig: voor het technisch gedeelte, maar ook voor het juridische deel, de impact op de omgeving noem maar op. Die specialisten werken bij KWA. We zochten de samenwerking met Crown Van Gelder, om de eventuele bodemenergie zoveel mogelijk uit te nutten. Zonde om warmte als het ware weg te gooien. Bijzonder was wel het digitale werken, dat moest vanwege de coronapandemie. We hebben al het overleg van achter onze laptop gedaan. Normaal gesproken spring ik op de fiets en laat ik alles zien, dat kon nu niet. Het onderzoek liep door de corona wat vertraging op maar wat er nu ligt, daar zijn we heel tevreden mee.

Het is een eerste onderzoek en de conclusie is: er is potentieel geothermie mogelijk. Dat in combinatie met waterstof, en wind- en zonne-energie. Het grote voordeel van geothermie is dat het er altijd is, bij zon en wind moet je het in Nederland altijd maar afwachten. Onze vervolgstap is om de juiste plekken voor geothermie te inventariseren. Je wil niet misprikken en op de juiste plek gaan boren. Al met al wil Tata de transitie maken naar duurzame en betrouwbare energiebronnen.”

Martin van de Pol: ‘the heat is on’

Martin van de Pol: “In onze fabriek verbruiken we veel energie om papier te drogen. We gebruiken daar nu gas voor, wat voor een hoge CO2-uitstoot zorgt. En we kennen deze problematiek van nabijgelegen buurbedrijf Tata natuurlijk. Logisch is om samen deze handschoen op te pakken.  Gezamenlijk investeren is efficiënter dan alleen. Het haalbaarheidsonderzoek van KWA en de  businesscase gaven ons inzicht. Ja het lijkt technisch mogelijk te zijn. Economisch gezien viel de verwachte terugverdientijd ons niet tegen. CVG denkt dat een combinatie van groene energiebronnen zoals geothermie de grootste garantie biedt op een robuuste en toekomstbestendige energievoorziening. We denken hierbij ook aan bijvoorbeeld elektroboilers, zonnepanelen op onze bedrijfsdaken en windmolens op ons bedrijfsterrein.

Ook interessant: zuiveringsslib verbranden om groene stoom op te wekken. Kortom, ‘the heat is on’. We werken in het kader van dit gelijknamige innovatietraject ‘the heat is on’ samen met hogescholen, kennisinstituten en KWA om ons te leiden richting een bedrijfsproces met lagere energievraag. Dit genereert meer keuzemogelijkheden voor een duurzame energievoorziening. Alles samen gaat CVG helpen een CO2-neutrale papierproductie te realiseren. Een pittige uitdaging, maar we gaan ervoor.”

Bekijk ook:
Betrokken adviseurs
Alwin ten Hove
Adviseur bodemenergie en geothermie

Tel.: 0334221361

E-mail: ath@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.