Renewable Iron Fuel Technology: stoom produceren door oxidatie van ijzerpoeder

Een spin-off van de TU Eindhoven. 

Een innovatieve technologie opzetten vereist kennis, geduld en inzicht. RIFT ontwikkelde in de afgelopen jaren een stookinstallatie met ijzerpoeder als brandstof én een installatie om het gevormde ijzeroxide te regenereren tot ijzerpoeder. Beide technieken zijn klaar voor implementatie, waarbij het bedrijf KWA inschakelde om de van toepassing zijnde milieuregels te inventariseren.

Een brander die (nagenoeg) geen CO2 emitteert en een veel lagere NOx-emissie ten opzichte van standaard brandstoffen als aardgas en olie, daar zit veel perspectief in. Circa 5 jaar geleden startte RIFT, als een spin-off vanuit studententeam SOLID van de TU Eindhoven, een afkorting van Renewable Iron Fuel Technology.

In het kader van verduurzaming van de industrie inventariseerden de oprichters de mogelijkheden om een brander te ontwerpen, waarbij ijzerpoeder gecontroleerd wordt geoxideerd, met als hoofdvraag wat de industrie nodig heeft om de ijzerbrander te gaan gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen.

Van prototype tot pilot

De inventarisatie van voorwaarden leidde tot een proof of concept, een prototype en uiteindelijk (nu) een pilot. RIFT bereidt zich nu voor op verdere implementatie (commercieel) met toepassing van de ijzerbrander voor een 5-tons stoomketelinstallatie.  Bij het verbrandingsproces wordt ijzeroxide gevormd, wat op een externe locatie, een zogenoemde productie-plant, wordt geregenereerd. RIFT neemt de ijzeroxide in en zorgt voor omzetting tot ijzerpoeder. En dat ijzerpoeder gaat weer naar de gebruiker om als brandstof te dienen.

Minder emissie en hergebruik brandstof

Dat deze circulaire toepassing invulling geeft aan duurzaamheidsbeleid is wel duidelijk, want de brandstof kan worden hergebruikt, waarbij ook nog sprake is van minder emissie van NOx en CO2.

RIFT beseft daarbij dat kosten en regelgeving voor de gebruikers belangrijk zijn en vroeg KWA een overzicht op te stellen van wet- en regelgeving waar rekening mee moet worden gehouden, niet alleen voor RIFT zelf, maar ook voor de gebruikers.

Een deel van de toetsing is gebaseerd op de milieubelastende activiteit ‘stookinstallaties’, zoals opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).  De activiteiten binnen de regeneratieplant zijn daarnaast ook getoetst aan de regels van het Bal.

Geen verrassingen voor gebruikers

Voor RIFT is het belangrijk dat (toekomstige) gebruikers niet voor verrassingen komen te staan. "Als het gaat om duurzaamheid is duidelijkheid erg belangrijk, want duidelijkheid geeft een impuls aan innovaties. Dat geldt niet alleen voor landelijke beleid, maar ook op toepassingsniveau. Het vooraf tackelen van knelpunten en uitdagingen zit diep in onze werkwijze, zodat gebruikers van onze technologie relatief eenvoudig kunnen overschakelen", aldus Business Developer Appel van Randen.

Bekijk ook:
Ontdek de ISO 14001-richtlijnen rondom milieumanagement

Je leert meer over de richtlijnen in ISO 14001.

Betrokken adviseurs
Rob Schoon
Afvalwater- en waterbehandeling

Tel.: 0334221359

E-mail: rs@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.