(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

KWA beheert bodemenergiesysteem Isala

Ziekenhuisorganisatie Isala in Zwolle gebruikt sinds 2013 een bodemenergiesysteem. Helaas bleven de prestaties van het systeem achter. Daarom schakelde Isala KWA in om het systeem te gaan beheren.

Hierdoor worden de energieprestaties verbeterd, de kosten in de hand gehouden, is er een prettig en stabiel klimaat én wordt het milieu ontzien door tonnen minder CO2-uitstoot.

Bodemenergiesystemen kunnen fors besparen op CO2-uitstoot en kosten. Het besparingspotentieel is echter alleen realiseerbaar als het beheer van de systemen goed geregeld is. Eigenaren van bodemenergiesystemen zijn verplicht om hun bodemenergiesystemen te laten ontwerpen, realiseren en beheren door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. KWA is gecertificeerd voor het beheer van het bovengrondse deel van bodemenergiesystemen én gecertificeerd voor het ontwerp van het ondergrondse deel van bodemenergiesystemen.

Geen makkelijke ondergrond

Ziekenhuisorganisatie Isala in Zwolle betrekt sinds 2013 haar warmte en koude uit haar eigen bodemenergiesysteem. De ondergrond waarin de bronnen zijn gerealiseerd blijkt echter niet de makkelijkste en de energiecentrale, verdeeld over vier deelgebouwen van het hoofdgebouw in Zwolle, is complex. Zonder een goede structuur voor het beheer van dit bodemenergiesysteem bleek de afgelopen jaren dat de prestaties van het systeem achterbleven. Vanaf de zomer van 2018 heeft KWA van Isala de opdracht gekregen om het bodemenergiesysteem te gaan beheren.

Continu verbeteren

De aanpak van KWA is geborgd met toepassing van de Deming-circle (Plan-Do-Check-Act). Onze overtuiging is dat alleen met een heldere en degelijke structuur het systeem tot continue verbeterde prestaties kan komen. Omdat het bodemenergiesysteem van Isala relatief groot is, zijn er ook veel partijen betrokken. KWA heeft als onderdeel van het beheerplan veel aandacht besteed aan taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Zo min mogelijk sleutelen

Er is in het beheer ook specifiek aandacht voor een structurele verbetering van het systeem, om zo kosten te besparen en energieprestaties te verbeteren. De gehanteerde strategie van KWA is hierbij dat er zo min mogelijk gesleuteld wordt aan de installatie en er vooral aandacht is voor verbetering van instellingen en borging van veranderingen. Het milieu is er ook bij gebaat. Door een goede structuur worden tonnen CO2-uitstoot vermeden.

Iets voor uw bedrijf? Neem dan contact op met KWA.

Bekijk ook:
Informatiebijeenkomst Energie Transitie Plan 2030

Bedrijven met een significante energierekening in Zuid-Holland zijn van harte welkom.

Betrokken adviseurs
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodemenergie en aquathermie

Bodemenergie en aquathermie zijn een duurzame methode voor koude- en warmtevoorziening van gebouwen en woonwijken. Voora...