(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Energiebesparingsplicht in de levensmiddelenindustrie

05-06-2025 - Amersfoort

De energiebesparingsplicht stelt levensmiddelenbedrijven verplicht om alle energiebesparende maatregelen te treffen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De regelgeving wordt steeds strenger en toezicht intensiever. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de wetgeving en tegelijkertijd energie én kosten bespaart?

Vragen die aan de orde komen zijn:

  1. Hoe geef ik een invulling en opvolging aan de energiebesparingsplicht?
  2. Hoe ga ik om met de implementatie van maatregelen?
  3. Wat moet ik met energiemanagement?
  4. Wat is doelmatig beheer en onderhoud?
  5. Hoe ga ik om met netcongestie en flexibiliteit?
  6. Wat komt er op de lange termijn op ons af?

Nú aan de slag met de Energiebesparingsplicht

Hoe zit het ook alweer: eens in de 4 jaar dienen bedrijven, volgens de Nederlandse en Europese wetgeving, energiebesparende maatregelen in kaart te brengen zodat zij voldoen aan de energiebesparingsplicht. Maar dan begint het pas!

Na de inventarisatie begint namelijk het uitvoeren van de maatregelen, doelmatig beheer en onderhoud en het op niveau brengen van energiemanagement.

Na afronding van de training: weet de deelnemer hoe je effectief invulling en opvolging geeft aan de energiebesparingsplicht en heeft handelingsperspectief voor de korte en lange termijn op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie.

Voor wie?

Deze training is interessant voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie en concreet invullen en/of opvolging willen geven aan de energiebesparingsplicht.

Wanneer en waar

Donderdag 5 juni 2025 van 9:00 - 13:00 uur, inclusief lunch. De training wordt gegeven bij KWA Bedrijfsdviseurs in Amersfoort.

Kosten

Leden van FNLI betalen € 350,- en niet-leden € 475,- per persoon, exclusief btw en inclusief lunch.

Aanmelden

Wilt u zich (of een collega) aanmelden? Klik op de Inschrijven-button op de website van FNLI. De training wordt georganiseerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), in samenwerking met KWA.

*De bijeenkomst wordt gehouden onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Vragen of extra informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over deze training? Neem met inhoudelijke vragen contact op met onze adviseurs Marcel van de Bovenkamp en Berry de Jong. Met vragen over de inschrijving en de organisatie neemt u contact op met cursuscoördinator Britte van Eck 033-422 13 26, bedrijfscursus@kwa.nl

Inschrijven

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Spreker
Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Marcel van den Bovenkamp
Energiemanagement en duurzaamheid

Tel.: 033 - 422 13 45

E-mail: mb@kwa.nl

Volgende bijeenkomst
Basistraining: Makeonline gebruikers

Training als je meer wil leren over dé compliancetool van KWA: Makeonline. 

Gerelateerde dienst
EED Energieaudits en Energiebesparingsplicht

Grote bedrijven zijn sinds 5 december 2015 verplicht gesteld om vierjaarlijks een energieaudit uit te laten voeren. Per ...