(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Duurzame productie bij Hordijk Verpakkingen

Zo duurzaam mogelijk produceren. 

Hordijk Verpakkingen bestaat in 2022 100 jaar én mag zich sinds mei dat jaar de Koninklijke Hordijk noemen. In de 2 vestigingen in Zaandam worden thermogevormde verpakkingen geproduceerd voor de fresh-foodindustrie. Dat zijn simpel gezegd de doorzichtige plastic bakjes die u bijvoorbeeld in de supermarkt aantreft. Bij de productie ervan staat, naast veiligheid, duurzaam ondernemen op nummer 1.

De relatie tussen Hordijk en KWA gaat lang terug, ze kennen elkaar al uit de tijd dat KWA nog Krachtwerktuigen heette, weten Fons Groenen en Govert van Bodegom. Zij zijn respectievelijk technisch directeur en QA Manager.

CO2-reductiemanagement invoeren

Hordijk wilde een aantal jaren geleden het ISO 14001 certificaat invoeren, het milieumanagementsysteem, en zocht voor de ondersteuning hierbij contact met KWA. Ook CO2-reductiemanagement werd meegenomen in de certificering.

Fons en Govert vertellen over het proces: “Hordijk staat voor duurzaam produceren, daarom zetten we in op 100 procent recyclen van de kunststof die we gebruiken, en op CO2-reductie. KWA heeft voor dat laatste de mooie tool Energie- & CO2-aspectenregister ontwikkeld. Dit Energie- & CO2-aspectenregister maakt het mogelijk te monitoren hoe het met onze footprint staat. We vinden het een goede aanvulling op waar Hordijk al mee bezig is.”

Foto's: Hordijk Verpakkingen

Klanten vragen naar duurzaamheid

Naast alle verplichtingen waar Hordijk aan moet voldoen, vragen hun klanten steeds vaker hoe het bedrijf bezig is met duurzaamheid. “Via het Energie- & CO2-aspectenregister kunnen we direct onze CO2-footprint aan onze klanten laten zien. We willen deze footprint binnen de komende 5 jaar halveren. Hoe we dat gaan halen? Onze belangrijkste conclusie is dat we fors moeten inzetten op het recyclen van de kunststoffen. We willen toe naar 100 procent circulair, ‘tray to tray’ zogezegd. Daarnaast liggen er nu 4.000 zonnepanelen op de locatie Zaandam, we kijken of we de overige lege daken ook kunnen vullen.”

Ook een dergelijk traject aangaan? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:
CSRD: dubbele materialiteitsanalyse

Hoe werkt u de CSRD-richtlijn uit?

Betrokken adviseurs
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.