(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Klimaatneutrale zuivel van FrieslandCampina

'Van harte aansluiten bij klimaatafspraken.'

Zuivelproducent FrieslandCampina is op weg naar klimaatneutrale zuivel. KWA ondersteunt hen op die weg. Klaas Vos is Global Sustainability Manager Supply Chain en legt uit welk pad het concern is ingeslagen.

“FrieslandCampina sluit van harte aan bij de klimaatafspraken gemaakt in Parijs. Wij kijken naar  klimaatneutrale zuivel via 3 zogeheten broeikasgas-emissiescopes: scope 1 is de emissie uit eigen energiegebruik, scope 2 is de emissie uit energie ontvangen van derden, zeg maar de elektriciteit die we inkopen en scope 3 zijn de emissies gerelateerd aan grondstoffen en dergelijke. In mijn functie concentreer ik me op scope 1 en 2. Daarbinnen willen we de CO2-uitstoot in 2030 met 63 procent verminderd hebben ten opzichte van 2015."

Efficiënter gebruik apparatuur

"Onze plannen bestaan uit energiereductie door efficiënter gebruik van onze apparatuur en het elektrificeren van processen die nu nog gas of soms olie verbruiken. Een mooi voorbeeld van dat laatste zijn de zogeheten Thermal Vapour Recompression indampers. Daar gebruiken we nu nog gas om stoom te maken. We willen toe naar elektrificatie van deze indampers (en andere processen) en dan uiteraard met het gebruik van groene stroom. Uit wind en zon, maar ook energie uit mestvergisters die bij onze boeren staan. Binnen de bedrijven willen we daarnaast restwarmte opwaarderen met warmtepompen, zodat ook die energie niet verloren gaat."

Wat is het meest gunstige moment? 

"Samen met KWA hebben we een energietransitieplan opgesteld voor de locatie Bedum in Groningen. Stap voor stap gaan we daar van het gas af, en dat heeft een doorlooptijd van jaren. We kijken naar wat bijvoorbeeld het meest gunstige investeringsmoment is. Naast deze transitie helpt KWA bij de emissiehandel (ETS), een wettelijke verplichting, en ondersteunen de adviseurs bij het opstellen van jaarlijkse rapporten en volgend jaar bij de energiebesparingsplicht.”

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Betrokken adviseurs
Bas Oldenhof
Energietransitie

Tel.: 0334221341

E-mail: bo@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?