(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

20-11-2018

Energiemanagementsystemen in relatie tot de energietransitie

Ook de niet-technologische factoren, zoals de financiële, organisatorische en sociale aspecten, moeten op orde zijn om de energietransitie te laten slagen.

De verduurzaming van de procesindustrie in Nederland beperkt zich niet alleen tot een technologische uitdaging binnen de bedrijfspoorten van de industrie. De niet-technologische factoren, zoals de financiële, organisatorische en sociale aspecten, moeten ook op orde zijn om de energietransitie te laten slagen.

Een effectief ingericht energiemanagementsysteem helpt om al deze kanten van de energietransitie goed te managen en de energiedoelstellingen te realiseren. Als gevolg van het Klimaatakkoord van Parijs en het daaruit voortvloeiende nationale klimaatbeleid, zijn de energiedoelstellingen van veel bedrijven ook gericht op het reduceren van de CO2-uitstoot.

Een productiebedrijf heeft vaak meerdere systemen naast elkaar draaien, voor bijvoorbeeld kwaliteit, voedselveiligheid en milieu. Dan is het zaak om die systemen slim te combineren. Dat is goed mogelijk, omdat de systemen gebaseerd zijn op dezelfde Plan-Do-Check-Act-cyclus.

Certificeren van een managementsysteem heeft voor- en nadelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat er meer borging is en dat kan een voorwaarde zijn bij een aanbesteding. Een nadeel is een stijging van kosten.

Het certificeren van een energiemanagementsysteem kan volgens de ISO 50001 of ISO 14001, met aanvulling voor CO2-reductiemanagement. Afhankelijk van de situatie van het bedrijf heeft elke certificering zo zijn voordelen. Afgelopen jaren heeft KWA Bedrijfsadviseurs veel klanten begeleid bij het implementeren van een energiemanagementsysteem volgens een van beide ISO-certificeringen.

Olam Cocoa B.V. in Koog aan de Zaan wordt door KWA ondersteund bij het implementeren van een energiemanagementsysteem volgens de ISO 50001. Olam Cocoa verwerkt ruwe cacaobonen tot cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder. Voor Olam Cocoa is het belangrijk dat de ISO 50001 een internationaal erkende norm is. Verder helpen de zwaardere eisen van de ISO 50001 ten aanzien van monitoring, identificatie en realisatie van mogelijke verbeteringen, Olam Cocoa bij het nog efficiënter maken van hun energieverbruik.

De Hordijk Groep wordt door onze adviseurs ondersteund bij het implementeren van een milieu- en energiemanagementsysteem volgens ISO 14001, met aanvulling voor CO2-reductiemanagement. De Hordijk Groep omvat bedrijven in de maakindustrie, waaronder een fabriek voor aluminium kassystemen en vier fabrieken voor het produceren van kunststof verpakkingen. Door te kiezen voor de aanvulling voor CO2-reductiemanagement, niveau 2, wordt de CO2-emissie in de gehele productketen beschouwd. Zo helpt Hordijk, als maatschappelijk verantwoord ondernemer, ook zijn afnemers bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelen en het verkleinen van hun CO2-footprint.

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Cursus ISO 50001 / Energiemanagement

Energieprestaties in uw bedrijf op een systematische wijze leren beheersen en verbeteren.

Geschreven door
Bas Oldenhof
Energietransitie

Tel.: 0334221341

E-mail: bo@kwa.nl

Vorig bericht