(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

16-11-2018

De gedragscomponent tijdens de energietransitie

Om de energietransitie in bedrijven te laten slagen, is de gedragscomponent essentieel. Met alleen het identificeren van de technische mogelijkheden ben je er nog niet.

Om de energietransitie in bedrijven te laten slagen, is de gedragscomponent essentieel. Met alleen het identificeren van de technische mogelijkheden ben je er nog niet. De vraag is, hoe krijg je eenmaal geïdentificeerde maatregelen geïmplementeerd? En hoe krijg je alle medewerkers alert om op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen?
Zo zijn bij natuurlijke vervangingsmomenten eventuele barrières voor daadwerkelijke energiebesparing vaak niet (alleen) financieel. Ook het gedrag van mensen en de organisatiecultuur zijn van wezenlijk belang: aspecten waar het project INDUCE zich op richt.

KWA is partner van het Europees samenwerkingsproject INDUCE ‘Towards a sustainable agro-food INDUstry: Capacity building programmes in Energy efficiency’. Van 2018 tot medio 2020 vormen ECN, KWA en FNLI samen het projectteam voor Nederland. De Agrofoodsector in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland staat centraal in dit Europese project. INDUCE wil bijdragen aan het vergroten van energie-efficiëntie door benodigde training en het opbouwen van capaciteit, met een focus op bewustzijn, mindset en daadwerkelijk gedrag. Ultiem doel is het realiseren van een energiebewuste bedrijfscultuur.

De trainingen worden ontwikkeld bij en in samenwerking met in totaal 15 pilotbedrijven, waarvan vier in Nederland. Er is bij de betrokken pilotbedrijven al een assessment op de huidige situatie gemaakt, wat de basis vormt voor de opzet van een op maat gemaakte training. Tijdens de training worden de resultaten gemonitord om de trainingen te verbeteren. Het hogere doel van INDUCE is het opzetten van een trainingsmethodiek & toolkit die uiteindelijk kan worden uitgerold naar andere bedrijven.

De meeste bedrijven beginnen niet op nul, ze zijn al volop met de energietransitie bezig en lopen daarbij tegen allerlei barrières aan. Het INDUCE-project haakt aan bij deze ervaringen. Per pilotbedrijf bekijken wij, in overleg, welke methoden passend zijn (maatwerk) om het bedrijf verder te helpen met energiebesparing. Bijzonder aan de INDUCE-aanpak is dat deze de nadruk legt op de invloed van organisatiecultuur, besluitvormingsprocessen en gedrag op energiebesparing. Het idee hierachter is dat, als bedrijven de invloed hiervan beter begrijpen, zij ook zelfstandig stappen gaan zetten richting energiebesparing, aansluitend op hun huidige bedrijfsvoering.

Bekijk ook:
Geschreven door
Marcel van den Bovenkamp
Energiemanagement en duurzaamheid

Tel.: 0334221345

E-mail: mb@kwa.nl