(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

11-09-2018

Procesoptimalisatie simpel?

De productie van een bedrijf heeft elke dag de volle aandacht. De volumes moeten er doorheen, binnen een acceptabele tijd en met een specifieke kwaliteit.

De productie van een bedrijf heeft elke dag de volle aandacht. De volumes moeten er doorheen, binnen een acceptabele tijd en met een specifieke kwaliteit. Maar zorgt deze aandacht er nu echt voor dat we ons productieproces volledig beheersen?

De praktijk is vaak dat de aandacht zich richt op de dagelijkse zaken. Dit was ook het geval bij een klant van ons: de productie stond centraal, waardoor de productuitval (4,5%) onderbelicht was.

Door eerst de omvang van de productuitval en de gevolgen ervan goed in kaart te brengen, wordt het potentieel qua kostenbesparing inzichtelijk gemaakt. Hiermee kan het management worden overtuigd dat een structurele aanpak aantrekkelijker is dan ad hoc-maatregelen. Door het productieproces en meetsysteem te analyseren, wordt inzichtelijk gemaakt op welk deel van het proces gefocust moet worden. Hierbij redeneren we vanuit het product. Bijvoorbeeld: een product valt soms van de transportbaan. De eerste reactie is dan vaak om geleiding toe te passen. Echter, het product moet zo min mogelijk contact hebben, óók niet met de geleiding.

Door het product op de juiste plek op de band aan te voeren, wordt voorkomen dat het product van de baan kan vallen. Een relatief kleine aanpassing, met als bijkomend voordeel dat de vloer niet extra schoongemaakt hoeft te worden.

Ieder productieproces, hoe complex of simpel dan ook, verloopt verschillend. Toch is de aanpak in hoofdlijnen hetzelfde. Door kennis van producten, processen en techniek aan elkaar te koppelen, worden praktische oplossingen gevonden die voor structurele verbetering zorgen.

Bekijk ook:
Legionella in de leidingen? Check bij Renewi

KWA helpt het risico op legionella in te schatten. 

Geschreven door
Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Paul ten Have
Procesoptimalisatie

Tel.: 0334221339

E-mail: pth@kwa.nl

Vorig bericht

08-09-2018

De PGS 31 is gepubliceerd

Wat betekent dit voor uw opslagtanks van gevaarlijke vloeistoffen?