(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Een eigen tuin cadeau, omdenken als business strategie

Als familiebedrijf een grote hal neerzetten aan de rand van het dorp. Zonder klachten en procedures. Bij Mado Conserven in Ossendrecht kregen ze het voor elkaar, dankzij een niet alledaagse vorm van participatie.   

Participatie is een van die dingen die veel belangrijker worden in de nieuwe Omgevingswet. Een verhaal over hoe ‘omdenken’ Mado Conserven helpt uit te breiden.

Mado Conserven in het Brabantse Ossendrecht is een bedrijf met een lange geschiedenis en een echt  seizoensbedrijf. Ze maken conserven die onder andere naam in de schappen staan, met name zilveruitjes, augurken, atjar en andere tafelzuren. Naamgever van het bedrijf Cornelis Mattheeussens stond aan de wieg. Momenteel is Cees Mattheeussens directeur-eigenaar.

Voor symbolisch bedrag

“Omdat we in een aantal maanden onze productie draaien, hadden we extra opslag nodig”, vertelt Cees. “Ook om te voorkomen dat vrachtwagens continu door het dorp moesten rijden. De beoogde locatie voor de extra hal lag achter een aantal huizen.” Wat wil het geval, die huizen hadden geen tuin, alleen een klein  achterplaatsje. Het idee werd geboren: “Alle bewoners op die plek kregen een tuin van Mado Conserven voor een symbolisch bedrag. En dat inclusief hekwerken, notariskosten en dergelijke. Op dat moment ook werd KWA ingeschakeld.”

Licht weren met beplanting

“De uitvoering had, letterlijk, nogal wat voeten in de aarde,” vervolgt KWA-adviseur Monique Soeters. “Wie krijgt hoeveel vierkante meters tuin bijvoorbeeld, daar moest het Kadaster aan te pas komen. En één bewoner wilde in eerste instantie helemaal geen tuin. Daarnaast moest, vanwege die echt grote hal, via een aarden wal met beplanting, die hal aan het zicht onttrokken worden. Een landschappelijke inpassing. Daarmee werd ook de verlichting geweerd 
zodat bewoners dáár geen last van ondervinden. Al met al heeft het een aantal jaren geduurd voordat de hal er stond.” 

Iedereen blij met tuin 

“En dat zonder een gang naar de rechter om planschade te claimen,” zegt Cees. “Natuurlijk kun je dat niet afkopen en het staat iedereen vrij om naar de rechter te stappen. Door veelvuldig en langdurig te overleggen, wisten we alle neuzen de goede kant op te krijgen. Mensen zijn blij met hun tuin en met het verloop van het proces. En wij ook, want de bewoners brachten het idee op tafel om de hal iets naar achteren te verplaatsen. Daardoor kon de hal wat groter worden en daar zijn wij weer blij mee.”

Kijk naar de belanghebbenden

“Participatie is het toverwoord, juist in de nieuwe Omgevingswet”, besluit Monique. “Daar is dit een goed voorbeeld van. Kijk naar de belanghebbenden, kijk naar de effecten voor hen. Betrek ze bij je plannen,  misschien hebben ze wel goede ideeën. Dat wordt per 1 januari 2021 verplicht, maar beter is daar nu al mee te starten. Mado Conserven is het perfecte voorbeeld van creatief omdenken.”

Hulp nodig bij omdenken of participatie? Neem contact op met onze adviseurs.

Foto: Mado Conserven

Bekijk ook:

18-09-2023

Kijk livestream Prinsjesdag 2023 terug

Kijk terug op ons YouTube kanaal. 

Cursus Omgevingswet

Al het omgevingsrecht in één Omgevingswet. Wat betekent dat voor u? 

Betrokken adviseurs
Monique Soeters
Vergunningen en ruimtelijke ordening

Tel.: 0334221377

E-mail: mhe@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Vergunningen en strategie

Naast de wet- en regelgeving dienen bedrijven te voldoen aan voorschriften zoals vastgelegd in de omgevingsvergunning. H...