(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');
Interview

Een gevarieerde invulling van je baan, zelf je tijd indelen en écht bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse industrie. Dat zijn de dingen die adviseur Quintus van Grol het meest aanspreken in zijn werk bij KWA.

Hij biedt ondersteuning aan klanten van KWA op 3 gebieden: "Allereerst help ik bedrijven met koude- en warmte-integratie. Dit houdt in dat restwarmte wordt gebruikt om van gas af te stappen. Om dit doel te bereiken, maak ik een herontwerp van de energievoorzieningen en ga ik in gesprek met leveranciers om dit ontwerp concreet te maken. Daarnaast stel ik langetermijnstrategieën op.

Dit is de kern van KWA: streven naar een emissieloze toekomst, zonder CO2-uitstoot en schadelijke emissies voor het milieu. Het is prachtig dat ik hieraan kan bijdragen. Het laatste aspect van mijn werk is het begeleiden van klanten om hun energiemanagement op orde te houden. Daarom werk ik één dag per week als energiecoördinator bij een klant om zo hun CO2 reductiedoelstelling te bewaken."

Geen ad hoc maar echte keuzes maken

"Het mooiste aan mijn werk is bedrijven helpen om hun energievoorziening structureel te verbeteren. Dus niet ad hoc kleine aanpassingen doen, maar een echte keuze maken. Eerst stellen we een langetermijnstrategie op: hoe kunnen we volledig gasloos produceren?

Vervolgens gaan we concreet aan de slag met maatregelen. Als voorbeeld heb ik een bedrijf in de voedingssector geholpen om een half miljoen kubieke meter aardgas te besparen door de inzet van restwarmte en warmtepompen. Zo hebben ik en de rest van het KWA-team echt impact op het vergroenen en verduurzamen van de Nederlandse industrie. Dat geeft me gewoon een warm gevoel!", lacht Quintus.

Controle over de eigen agenda

"Ik heb zelf een jong gezin met 3 kinderen en deze thuissituatie valt goed te combineren met mijn werk", legt hij uit. "Je hebt controle over je eigen agenda, dus als je thuis wilt werken of een vrije dag nodig hebt, kun je dat gewoon plannen. Uiteraard in overleg. De balans tussen werk en privé is voor mij erg belangrijk, en KWA denkt hierin met je mee. Je krijgt de vrijheid om je eigen tijd in te delen." 

Quintus werd al snel na zijn indiensttreding lid van de OR en is momenteel voorzitter. "Het is geweldig om die kans te krijgen, vooral op jongere leeftijd. Ik leer veel, overleg met de directie en weet wat er in het bedrijf speelt."

Nadenken in processen en zelf naar de klant

Hoe ziet zijn ideale collega eruit? "Iemand die gepassioneerd is over zijn of haar vak en de klant wil helpen om op een hoger niveau te komen wat betreft duurzame energievoorziening. Soms kan dit jaren duren, dus je moet geduld hebben.

Tegelijkertijd zoeken we iemand die begrip heeft van technische aspecten, kan nadenken in processen en ontwerpen kan maken. Je krijgt volop begeleiding en uiteindelijk kun je zelfstandig naar de klant en aan de slag. Durf vooral ook je collega's om hulp te vragen, we helpen je graag", besluit hij.

Wil jij de nieuwe collega van Quintus (en de rest van KWA) worden? Kijk dan hier.