Logo KWA
Of zoekt u wat anders?

nl

NL EN
Bijeenkomst

Cursus Management of Change

07-10-2019 - Rotterdam

In een veranderende wereld zijn wijzigingen aan de orde van de dag. Dit geldt ook binnen organisaties. Denkt u hierbij aan technische aanpassingen, organisatiewijzigingen, reorganisaties, etc.

Ten aanzien van veiligheid hebben bedrijven met een verhoogd risico op ongevallen vaak al werkwijzen geïmplementeerd om de consequentie van wijzigingen te beoordelen en eventuele risico’s te voorkomen. En toch blijkt dat de gestelde procedures niet altijd feilloos zijn en worden wij geconfronteerd met incidenten.

In de kwaliteitsnorm ISO 9001:2015, de milieunorm ISO 14001:2015 en de arbonorm ISO 45001, worden eisen gesteld aan het doorvoeren van wijzigingen: de impact en de consequentie van een wijziging (ofwel Management of Change) dient te worden gewogen al naar gelang de normvereiste kwaliteit, milieu, arbo (gezondheid) en veiligheid. Het wordt veelal gezien als één van de meest lastige elementen van een managementsysteem. Dit geldt zeker voor bedrijven die blijvend in compliance willen zijn. Er is nog een weg te gaan, waar het gaat om de doelmatigheid en efficiency van wijzigingen opvolgen.

Inhoud

Tijdens deze cursusmiddag geeft KWA uitleg hoe u structureel vorm kunt geven aan het opzetten en implementeren van Management of Change (MoC).

Wijzigingen op gebieden als:

 • modificatie en/of nieuwe installaties en processen
 • proces- en/of veiligheidgerelateerde installaties en apparatuur
 • procesvariabelen op procescondities
 • procedures, instructies en werkwijzen
 • producten, materialen en inkoop
 • wijzigingen wet- en regelgeving
 • ICT, proces(veiligheid)-gerelateerde software
 • personeel (inzet), ervaring, competenties en werkdruk
 • derden en contractors
 • overige externe/interne factoren die van invloed kunnen zijn op productie en/of veiligheid.


Programma

 • Toelichting op de inhoudelijke stappen van de MoC-werkwijze, inclusief de raakvlakken en de relatie met onderwerpen als MoC-vereisten vanuit de High Level Structure (HLS) van de ‘nieuwe’ ISO-normen (ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001), het onderdeel MoC van het Veiligheidsbeheersysteem Brzo, etc.
 • Voorbeelden en tools voor de opzet en invulling van een efficiënte MoC-werkwijze.
 • Praktische aanwijzingen voor de pragmatische implementatie van de MoC-werkwijze.
 • De thema’s gedrag en bedrijfscultuur in relatie tot MoC.


Resultaat

Aan het eind van deze middag bent u in staat een doelmatige en effectieve MoC-werkwijze te implementeren in uw organisatie. Mét alle relevante organisatieonderdelen c.q. afdelingen, aan de hand van aangereikte methodieken. U kunt uw managementsysteem in overeenstemming brengen met de nieuwe (HLS-)normvereisten op het gebied van MoC.

Voor wie

KAM-managers, verantwoordelijken voor investering(sproject)en, zoals hoofd Technische Dienst, Managers Projecten, Managers R&D en overige functionarissen die een functie hebben in relatie tot de implementatie en het onderhouden van het managementsysteem binnen de organisatie.

Wanneer en waar

Maandag 7 oktober 2019, van 13.30 - 16.30 uur.

Locatie: Engels Conference Center B.V., Stationsplein 45, Rotterdam.

Kosten

€ 295,-- per deelnemer, exclusief btw.

Aanmelden

Wilt u zich (of een collega) aanmelden? Klik op de Inschrijven-button.

Wij ontvangen uw aanmelding graag voor 23 september 2019*. Na ontvangst van uw aanmelding, krijgt u van ons een bevestiging met een routebeschrijving.

*De cursus wordt gehouden onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Vragen of extra informatie

Wilt u meer weten over Management of Change en de relatie met onderwerpen als de High Level Structure (HLS) en/of het Veiligheidsbeheersysteem Brzo? Of wilt u directe ondersteuning bij de opzet en implementatie van de MoC-werkwijze? Neem contact op met onze expert Henk Bootsma of met de cursuscoördinator Mariska Guliker / Sylvia Lam, 0334221330 / 0334221371, bedrijfscursus@kwa.nl.

Bijeenkomst

Cursus Management of Change

Vul een telefoonnummer in met minimaal 7 cijfers
Bekijk ook:
Nieuws