Home Duurzaamheid

Duurzaamheid

Verduurzaming FNLI MKB-leden: de Planetscan

Meer weten?
Photo Fons Pennartz
Fons Pennartz:
033 422 13 33
amp [at] kwa [dot] nl

Samen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft KWA gewerkt aan een pilot om bedrijfsprocessen van MKB-leden van de FNLI te verduurzamen. Doel van het project was het enthousiasmeren en inspireren van het MKB om met verduurzaming aan de slag te gaan.

Voor dit project heeft KWA Bedrijfsadviseurs de Planetscan ontwikkeld. De scan is de basis voor het verduurzamen van de bedrijfsprocessen en geeft inzicht in vijf duurzaamheidthema’s binnen het bedrijf: energie, reststromen, transport, water en emissies naar de lucht.

Het invullen van de Planetscan is eenvoudig en gebeurt aan de hand van cijfers over energiegebruik, waterverbruik en reststromen. De Planetscan verzamelt en combineert de gegevens. Het resultaat is een achttal sheets die de thema’s reststromen, energie en watergebruik afzetten tegen de totale omzet en productie. Deze inzichten geven een beeld van de verbetermogelijkheden op het gebied van milieuprestaties. Daarnaast is er de mogelijkheid om een Factsheet te genereren, wat de kerncijfers en doelstellingen weergeeft en gebruikt kan worden voor interne rapportage of externe communicatie.

Onder begeleiding van KWA hebben vier bedrijven de scan uitgevoerd tijdens de pilot. Inmiddels is de Planetscan ook uitgevoerd bij diverse andere bedrijven binnen en buiten de levensmiddelenindustrie. De deelnemende bedrijven waren erg enthousiast over de scan.

De Planetscan is een praktische en eenvoudige tool die snel tot nieuwe inzichten leidt. Heeft u interesse in de Planetscan? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze expert(s) : ir. Fons Pennartz

Kennisgebied: Duurzaamheid

Geschreven op dinsdag 26 juni 2012 door ir. Fons Pennartz

Share Share |

Syndicate content