Home Kwaliteit

Kwaliteit

QESH-manager bij Airborne Aerospace B.V.

Meer weten?
Photo Erik Bleichrodt
Erik Bleichrodt:
033 422 13 90
ebl [at] kwa [dot] nl

Airborne Aerospace B.V. in Den Haag heeft eind 2016 een beroep gedaan op KWA Bedrijfsadviseurs om invulling te geven aan de rol van QESH-manager. Als QESH-manager respectievelijk MT-lid, droegen KWA-adviseurs Linda Gentner (6 maanden) en Erik Bleichrodt (3 maanden) bij aan het behouden van de belangrijke AS9100-certificering, aan het versoepelen van bedrijfsprocessen en aan het opbouwen van het QESH-team.

Airborne Aerospace is een relatief jong bedrijf dat composietmaterialen produceert voor o.a. lucht- en ruimtevaart. Daarnaast specialiseert Airborne zich in automatiseringsoplossingen voor het produceren van composieten. Het personeel is een mix tussen hoogopgeleide ingenieurs en ervaren vaklieden. Het bedrijf ontwikkelde recent een nieuwe strategie, gericht op herpositionering in de markt. Bij de noodzakelijke reorganisatie zijn functies samengevoegd, nieuwe functies gecreëerd en bedrijfsprocessen heringericht. Als gevolg van dit alles had Airborne behoefte aan een nieuwe QESH-manager, waarin KWA voorzag op interim-basis.

Linda Gentner’s taak bestond uit het hergroeperen van de kwaliteitsafdeling en het integreren van milieu en veiligheid in dit team. Belangrijk issue was het afstemmen van de werkzaamheden van de kwaliteitscontroleurs op de productieactiviteiten. De aard van het productiewerk vraagt om een zeer flexibele instelling van de medewerkers, terwijl de kosten van flexibiliteit scherp in de gaten moeten worden gehouden. Door empowerment van het team verbeterde de samenwerking tussen productie en kwaliteitscontrole.

Erik Bleichrodt loodste Airborne Aerospace vervolgens door de uitermate lastige AS9100-audit. Deze kwaliteitsnorm voor de luchtvaartindustrie is een zeer uitgebreide versie van de ISO 9001. Certificering volgens AS9100 is een strikte voorwaarde voor het kunnen leveren van materialen en componenten aan vliegtuigbouwers. Daarnaast heeft Erik Airborne vertegenwoordigd bij audits door klanten, waarin onderwerpen als configuratiemanagement en obsolescence management centraal stonden. Erik’s affiniteit met stakeholdermanagement zorgde voor een betere relatie met de klanten en de certificerende instelling.

Momenteel zijn de vacatures vervuld, waarbij Linda en Erik ervoor zorgden dat de nieuwe mensen soepel in hun nieuwe rol konden starten. De QESH-afdeling is nu klaar om Airborne’s strategie waar te maken.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze expert(s) : ir. Erik Bleichrodt Linda Gentner

Kennisgebied: Kwaliteit

Geschreven op dinsdag 12 december 2017 door ir. Erik Bleichrodt

Share Share |

Syndicate content