Home Energie

Energie

Procesoptimalisatie simpel

Meer weten?
Photo Quintus van Grol
Quintus van Grol:
033 422 13 34
qg [at] kwa [dot] nln

De productie van een bedrijf heeft elke dag de volle aandacht. De volumes moeten er doorheen, binnen een acceptabele tijd en met een specifieke kwaliteit. Maar zorgt deze aandacht er nu echt voor dat we ons productieproces volledig beheersen?

De praktijk is vaak dat de aandacht zich richt op de dagelijkse zaken. Dit was ook het geval bij een klant van ons: de productie stond centraal, waardoor de productuitval (4,5%) onderbelicht was.

Door eerst de omvang van de productuitval en de gevolgen ervan goed in kaart te brengen, wordt het potentieel qua kostenbesparing inzichtelijk gemaakt. Hiermee kan het management worden overtuigd dat een structurele aanpak aantrekkelijker is dan ad hoc-maatregelen. Door het productieproces en meetsysteem te analyseren, wordt inzichtelijk gemaakt op welk deel van het proces gefocust moet worden. Hierbij redeneren we vanuit het product. Bijvoorbeeld: een product valt soms van de transportbaan. De eerste reactie is dan vaak om geleiding toe te passen. Echter, het product moet zo min mogelijk contact hebben, óók niet met de geleiding.

Door het product op de juiste plek op de band aan te voeren, wordt voorkomen dat het product van de baan kan vallen. Een relatief kleine aanpassing, met als bijkomend voordeel dat de vloer niet extra schoongemaakt hoeft te worden.

Ieder productieproces, hoe complex of simpel dan ook, verloopt verschillend. Toch is de aanpak in hoofdlijnen hetzelfde. Door kennis van producten, processen en techniek aan elkaar te koppelen, worden praktische oplossingen gevonden die voor structurele verbetering zorgen.

Meer weten? Meld je aan voor onze gratis informatiemiddag Procesoptimalisatie op 9 oktober in Amersfoort of op 11 oktober in Rotterdam!

Heeft u vragen? Neem contact op met onze expert(s) : ing. Quintus van Grol ing. Paul ten Have

Kennisgebied: Energie

Geschreven op dinsdag 11 september 2018 door ing. Quintus van Grol

Share Share |

Syndicate content