Home Energie

Energie

CO2-neutrale bedrijfsvoering moeilijk? Volg het 5-padenplan van KWA Bedrijfsadviseurs

Meer weten?
Photo Fons Pennartz
Fons Pennartz:
033 422 13 33
amp [at] kwa [dot] nl

Ook uw bedrijf heeft te maken met de opgelegde doelstellingen voor een CO2-neutrale bedrijfsvoering in 2030-2050. Dit lijkt nog ver weg, maar nu al houdt u bij vervanging van installaties, gebouwen en productieapparatuur rekening met deze doelstellingen.

Het kiezen van de juiste maatregelen met impact op de CO2-emissie in het vierjarenstramien van de MJA of de Europese Energie-Efficiƫntie Richtlijn (EED), is niet eenvoudig. Vroegtijdige vervanging om energieredenen is vaak niet aantrekkelijk. En hier zit nu juist het voordeel van het KWA padenplan tot CO2-neutraal produceren in 2050. De KWA-methode werkt via een vijftal transitiepaden, die gelijktijdig gevolgd kunnen worden om dat te realiseren.

Meer bedrijfsvoordelen

Het padenplan biedt meer vrijheid om oplossingen te bedenken en in te spelen op de natuurlijke vervangingsmomenten van installaties, gebouwen en productieapparatuur. Vanuit investeringsvraagstukken biedt een langetermijnvisie ook meer vrijheid, want er is dan sprake van meerkosten ten opzichte van een ‘standaard’ investering. Bij deze vraagstukken wordt niet uitsluitend naar energiekosten en energiebesparingen gekeken, maar wordt CO2-reductie gezocht in combinatie met andere voordelen voor een bedrijf, zoals hogere productiecapaciteit, betere productkwaliteit, logistieke voordelen, verdergaande automatisering, reductie van grondstoffenverbruik, waarde voor aandeelhouders, enzovoort.

Onderstaand figuur toont de effecten op de CO2-reductie van een bedrijf. De lijnen zijn in de praktijk niet recht, doch bestaan uit incrementele stapjes.

Afbeelding: de 5 paden naar CO2-neutraal produceren

Download whitepaper

Wilt u het hele artikel lezen, inclusief uitleg van de 5 stappen? Download het whitepaper hier.

Meer grip op uw energieverbruik?

Meld u aan voor de eendaagse cursus ISO 50001 / Energiemanagement op 8 oktober in Amersfoort of 10 oktober in Rotterdam. Na deze cursus bent u (nog) beter voorbereid op de energietransitie die ook op dit moment al plaatsvindt.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze expert(s) : ir. Fons Pennartz

Kennisgebied: Energie

Geschreven op donderdag 18 januari 2018 door ir. Fons Pennartz

Share Share |

Syndicate content